máj. 05 2011

A Free Sound Recorder egy egyszerű, de hatékony program, amellyel hangfelvételeket lehet készíteni, méghozzá a lehető legegyszerűbben. A program elsődleges funkciója, hogy különböző hangeszközökről (CD, audio kazetta, hanglemez stb.) digitalizáljon hanganyagot, ám ezenkívül még számtalan lehetőséget nyújt.


A program felülete két nagy részre osztható: a felső rész bal oldalán két függőleges oszlop látható, amelyek felvétel közben a hangerősség változását jelzik. Mellette találhatóak a felvétel-indító, szünet és megállító gombok (egérrel és a billentyűzettel is használhatjuk őket), illetve néhány egyéb gomb, amellyel a programra vonatkozó funkciókat állíthatjuk be, mint pl. hova kerüljenek a felvett anyagok, mi legyen a kimeneti formátum, mekkora legyen a minta-vételezés aránya stb.

Az alsó felületen a hangerőt, a hang egyenletes eloszlását állíthatjuk be, illetve, hogy milyen eszközről kívánunk felvenni. Az egyik lehetőség a mikrofonról való felvétel, ehhez természetesen szükség lesz egy mikrofonra, vagy más hangrögzítésre alkalmas eszközre, amit előbb csatlakoztatni kell a hangkártya mikrofonbemenetéhez (általában rózsaszínű nyílás). E-mellett lehetőségünk van az Internetről is hangot felvenni (pl. Internetes rádióadókról).

Ám ahogy már a bevezetőben is említettük, a program igazi különlegessége, a külső hangeszközökről történő felvétel. Ehhez a művelethez először is a magnót, walkmant, lemez-lejátszót stb. csatlakoztatni kell a számítógéphez. Ezt egy különleges kábeldarabbal oldhatjuk meg, amelynek egyik végét a lejátszó kimeneti nyílásába (fülhallgatói rész), a másikat pedig a számítógépünk hangkártyájának audio bemeneti résébe (általában kék színű nyílás) dugjuk.

Ha a lejátszó készen áll, kezdődhet a felvétel: ha elindítottuk a kazettát vagy lemezt, a program kezelőfelületén meg kell nyomnunk a felvétel gombot (előtte azonban nevet kell adnunk a felveendő anyagnak, így ajánlatos előbb ezzel kezdeni). Ezután nincs más dolgunk, mint addig járatni a magnót, vagy lemezjátszót, ameddig kell. A felvett anyagok a merevlemezre kerülnek egy előre megadott mappába, innen később CD-re írhatjuk őket.

A Free Sound Recorder segítségével könnyen digitalizálhatjuk régi felvételeinket, amelyek az idő múlásával fokozatosan veszítenek minőségükből, így viszont könnyebben megőrizhetjük őket, illetve megoszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel. Én magam tavaly bukkantam erre a programra, és a segítségével bedigitalizáltam az otthoni kazettáim jelentős részét.

Meg kell jegyeznem azonban, hogy nem ment minden nehézség nélkül. Ha az ember bármiféle hangprogrammal (mint pl. jelen esetben a Free Sound Recorder-rel dolgozik), a felvétel során figyelembe kell venni pár apróságot. Először is, a régi hangkazetták, illetve lemezek lejátszáskor recsegnek vagy sercegnek, és ez néha igen idegesítő lehet.

Digitalizáláskor ezek szintén bekerülnek a felvételbe, némileg rontva azok minőségét. Persze a program kínál szűrőket, amelyek csökkentik a zajokat, én azonban nem igazán tudtam ezekkel bánni (persze ez bizonyára az én szakmai tapasztalanságom hibája).

A másik kellemetlenség, hogy ha a program használata közben a merevlemez működése felgyorsul (amit az jelez, ha a számítógép oldalán levő kis piros vagy sárga villogó fény folyamatosan világít), a felvett anyag eltorzul, akadozik, amit hallgatni is kínszenvedés.

Ezért a felvétel idejére ajánlatos minden más programot kikapcsolni, mert ezek bizony eléggé bezavarhatnak. (A súgó szerint a hangkártya szoftverének frissítése, illetve a merevlemez töredezettség-mentesítése is megoldás lehet.)

Mindehhez annyit fűznék még hozzá, hogy én eleinte a felvétel idejére a monitort képernyőkímélőre tettem, (nem szeretem ugyanis, hogy ha egy időre otthagyom a gépet, a monitor folyamatosan világít). Azonban észrevettem, hogy kb. 15 percenként a merevlemez fénye folyamatosan világítani kezd. Később az is előfordult, hogy a képernyőkímélő elindulásától kezdve folyamatosan világított. Ilyenkor azzal próbálkoztam, hogy kikapcsoltam a képernyő-kímélőt, ekkor szinte semmi probléma nem volt. Ettől kezdve, ha a programot használtam, előtte mindig meggyőződtem arról, hogy a merevlemez lámpája hogyan viselkedik, ha a kép-ernyőkímélő be van kapcsolva. Ha nem világított folyamatosan,

bekapcsolva is hagytam, ám a biztonság kedvéért mintegy negyedóránként szünetet tartottam a felvételben.

A fentiekhez hasonló problémák más hangprogramok esetében is előfordulnak, ezért ajánlatos odafigyelni ezekre. Persze a hanganyag minősége mindig függ a számítógép hangkártyájától, illetve a merevlemeztől. Ezért, mielőtt digitalizálni kezdenénk, csináljunk előtte néhány próbafelvételt, hogy előre kiszűrhessük a problémát, és módosíthassunk ott, ahol kell.

Végül még elmondanám, hogy a Free Sound Recorder csupán hangrögzítésre jó, ha a felvett anyagon szerkeszteni szeretnénk valamit, ahhoz szükségünk lesz egy külön hangprogramra. Igaz, a Free Sound Recorder-hez tartozik egy beépített hangszerkesztő, a Cool Record Edit Pro, ez azonban csak próbaverzió, amit a telepítéstől kezdve egy hónapig használhatunk. Ráadásul amíg nem vásároljuk meg, addig a vele szerkesztett fájlokat nem tudjuk elmenteni. Így, ha nem akarunk pénzt kiadni, másik programot kell keresnünk (én erre a célra az Audaci-ty vagy a Sound Forge nevű szoftvereket ajánlanám).

Összességében a Free Sound Recorder egy igen praktikus kis hangszerkesztő program, amellyel egyszerűen digitalizálhatjuk régi kazettáinkat, lemezeinket vagy magnószalagjainkat.

Igaz, az ideális hangminőség elérése nem kevés fáradtsággal jár, és az elrontott felvételek nem kis bosszúságot okozhatnak. Ám egy kis gyakorlatiassággal könnyen túljuthatunk ezeken a problémákon. Aki szeretné megtartani a régi felvételeit az örökkévalóságnak, annak ez a program remek segítséget jelenthet.