máj. 10 2011

Hatékonyabb és gyorsabb videószerkesztési-, finomhangolási és tervező eszköz, több sáv jellemzi az idővonalon, hogy diavetítéseket és kiváló videókat tudjunk vele készíteni.


Sokoldalú videószerkesztő, digitalizáló és effektuskészítő valamint vágóprogram AVCHD, MPEG-2 HD, és WMV-HD támogatással.

A PowerDirector kezelése egyszerű: a betöltött filmek vágását és a különféle előre beépített képváltásokat egérrel végezhetjük el a program timeline, (időalapú) szerkesztőjében. A kész alkotást menet közben is megtekinthetjük a baloldalon található ablakban. Támogatja az elterjedt kép-, hang- és videoformátumokat. További lehetőségek: CD/DVD írás, menüszerkesztés, slide készítések, Flickr támogatás.

A program három nagyobb ablakból épül fel; felül kettő kisebb, egyikben a megnyitott képek és videók, mellette a kiválasztott videót lehet lejátszani, alul pedig a szerkeszteni lehet.
Az eszközök ablakban a videószerkesztéshez szükséges effektek találhatók.
Az első az úgynevezett Média szoba (Media Room), ahol a megnyitott fájlok foglalnak helyet, a második ikonra kattintva az Effekt szobába (Effect Room) lépünk be: itt találhatók azok az effektek, amelyeket a videóinkra „ráhúzhatunk”. Ezután következik a Cím szoba (Title Room), ahol nyolc előre elkészített szövegstílusból választhatunk, ha feliratoznánk a videó részeit. Az Átalakító szobára kattintva (Transition Room) olyan újabb hasznos effektekhez jutunk, mint az átúsztatások, vagy az áttünések, ami minden vágásnál jól jöhet. Az ötödik pont a Keverő szoba (Audio Mixing Room), itt a film alá tett zenéknek és
azok hangerejét tudjuk szinkronizálni a videó hangjával. Ezután jön az a szoba (Voice-Over Recording Room), ahol külső forrásból tudunk hangokat felvenni. Az utolsó állomás a Videó daraboló szoba (Chapter Setting Room), ahol a videónkat tudjuk felvágni a beállított értéknek megfelelően.

A File/Import/Media Files vagy a Media Room ikonnal egy sorban található mappa ikonra kattintva tudjuk beolvastatni a videót. A megnyitással egyidőben jobb oldalon megjelenik a videó egy kisablakban. Itt lehetőség van lejátszásra, pillanatkép készítésre, hangbeállításra.

Mint a legtöbb videóvágó-szerkesztő program esetében, itt is lehetőség van arra, hogy Internetről töltsünk le videót. A szerkesztő sorba egyszerűen csak „odavontatjuk” a kiválasztott videót/videókat és
kezdődhet a szerkesztés. Lehetőség van Magic Movie Wizard (varázsló) alkalmazására, amellyel háttérzenét és stílust adhatunk videónknak. A videó hosszát fixálhatjuk, megvághatjuk, zenét adhatunk hozzá. A szerkesztő sorban kék csíkkal van kiemelve az éppen aktuális, szerkesztett videó.
A bal felső ablakban tudunk a különböző szobákban hangot hozzáadni vagy felvenni a videóhoz, effekteket beépíteni a videóba; úgy, mint átúszás, címeket, alkalmazásokat társítani.

Videószerkesztés a Power Director programmal
Első lépésként kiválasztottam azt a két videót, amivel dolgozni szeretnék. Ezeket megnyitottam és a szerkesztő sorban egymás alá „vontattam”, majd a bal felső ablakban a Subtitle room-ra kattintva megszerkesztettem a videó feliratot. A nagy T betűre kattintva megjelenik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk a betűtípust és méretet, a betű színét és a hozzá tartozó árnyék színét. Tetszés szerinti mennyiségben hozhatunk létre felíratok vagy törölhetjük őket. A listában jelzi a program, hogy melyik másodpertől kezdődik a felírat és meddig tart. Az általam választott videókhoz a Próba feliratot szerkesztettem meg kék színnel és árnyékkal. Ha a szerkesztő mezőbe kattintunk, megjelenik egy jel, mindkét oldalán nyíllal, ezzel tudjuk meghatározni, hogy meddig legyen látható a felirat.

A My Movie felírat a videó elején a következőféleképpen készül: kattintsunk a szerkesztő mezőben látható első ikonra (kalap/cilinder) a Magic Movie Wizard-ra és a megjelenő ablakban haladjunk lépésről lépésre. Tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint kiválasztani, hogy 3D-ben vagy 2D-ben szeretnénk megjeleníteni az effektet.

A bal felső ablakban válasszuk ki a Particle Room gombot és a megjelenő effektekből válasszuk ki a nekünk tetszőt. Itt is lehetőség van Internetről vagy előzőleg elmentett áttűnési effektből választani. Ha megvan, amit szeretnénk, „ragadjuk meg és vontassuk” oda, ahol alkalmazni szeretnénk. Ezután megjelenik egy kis felírat Insert/Overview. Ha az Insertre kattintunk fogja beszúrni az effektet. Én a videó legelejére tettem be, így nem rögtön az első videó fog látszódni az általam készített filmen, hanem egy effekt. Ez is, csakúgy, mint a felirat megjelenik a szerkesztő mezőben, ahol ha meggondoltuk magunkat, tetszés szerint variálhatjuk a helyét, hosszát.

A második szerkesztő mezőben elhelyezett videót a bal egérgomb lenyomásával helyezzük az első szerkesztő mezőben lévő videó végére és itt is alkalmazzuk az Insert parancsot.

Effekteket érdemes használni két videó találkozásánál, vagy egy felirat megjelenítésekor. Ehhez szintén a bal felső panelban lévő Effect Roomot használjuk. A kiválasztott effekt a jobb oldali videóban nézhető meg.
kiválasztott effekt a jobb oldali videóban nézhető meg.

A felső menüben a Create Disc-re kattintva menthetjük el CD-re a megvágott videót. Beállíthatjuk hogyan épüljön fel a videó, hány részből álljon, milyen legyen a felirat stílusa és a betű mérete, tehetünk az anyaghoz zenét. Ha nekünk nincs olyan zenénk, amint fel tudunk használni a tananyaghoz, válogathatunk a számtalan stílus közül, amit a program tartalmaz.

Azt is beállíthatjuk, hogy mindegyik oldalon ugyanaz a zene jelenjen-e meg, vagy minden oldalnál más és más. Az alsós sorban nézhetjük meg, hogy mekkora a videó mérete, átnevezhetjük, új címet adhatunk neki.

 

Letöltési link: http://download.chip.eu/hu/Cyberlink-PowerDirector_91156.html