ápr. 07 2012

Agatha Christie "a krimi koronázatlan királynője". Az órák című regénye egy érdekes krimi, melyben több rejtély is megoldásra vár: ki a halott férfi, ki ölte meg, miért mutatnak az órák -melyek korábban nem voltak ott -   16 óra 10 percet, ki a kém, miért volt a helyszínen Sheila Webb...


Agatha Christie „a krimi koronázatlan királynője”. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes. Színpadi darabja, az Egérfogó tartja az első előadást követően leghosszabb időn át játszott előadás rekordját, elsőként 1952-ben mutatták be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is játsszák.

1890-ben született Agatha Mary Clarissa Miller néven, anyja angol, apja amerikai származású. 1914-ben hozzáment Archibald Christie-hez, a Royal Flying Corps pilótájához. Agatha az első világháború ideje alatt egy kórházban ápolónőként, majd vizsgáit letéve egy új gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Ekkor formálódott meg benne a regényírás gondolata, melyben mérgezéssel követnék el a bűncselekményt, és egy detektív alakja is, aki kideríti az igazságot, aki nem más, mint a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekült Angliába.

Agatha személyéhez is fűződik egy rejtély, ugyanis miután férje bevallotta, hogy egy másik nőbe szerelmes, Agatha 11 napra eltűnt. Azóta sem tudják, hogy mi történt ekkor vele, az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, egy elmélet szerint pedig idegösszeroppanást szenvedett. Ezután elvált Archibaldtól.

40 évesen ismerte meg a fiatal régészt, Max Mallowant, a Közel-Keleten tett útja során és nem sokkal később össze is házasodtak. Ez a házassága sem volt felhőtlen, új férje többször félrelépett. Férjét gyakran kísérte ásatásokra, melyek ihletet adtak számára regényeihez.

1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét.

1976-ban, 85 évesen halt meg berkshire-i otthonában, Wallingfordban. A közeli St. Mary temetőben nyugszik, Cholsey-ben.

Christie első regényét, A titokzatos stylesi esetet 1920-ban adták ki, ebben a történetben mutatta be az olvasóknak Hercule Poirot-t, aki azután hosszú időn át, összesen 33 regényben és 54 novellában szerepelt.

A másik ismert szereplője Miss Marple, aki A kedd esti klubban szerepelt először, és akit olyan nőkről formált meg, mint saját nagymamája és az ő régi barátnői.

Christie soha nem írt olyan regényt melyben együtt szerepelt volna Miss Marple és Hercule Poirot. Egy hangfelvétel szerint ezt így indokolta: „Poirot, a tökéletes egoista nem szerette volna, ha (ki)oktatják saját mesterségében, vagy hogy egy élemedett vénkisasszony tegyen neki javaslatokat.”

Az órák című regényében Sheila Webb hivatásos gyors- és gépírónő. A Wilbraham Crescenten lakó Miss Pebmarsh személyesen őt kérte telefonon az irodától és ő engedelmeskedik az utasításnak, miszerint ha senki sem nyit ajtót, menyjen be a nappaliba és ott várja meg munkaadóját. Ám amikor benyit rengeteg órát talál a helyiségben - mely mind 16 óra 10 percet mutat - egy hulla társaságában. Ekkor érkezik meg Miss Pebmarsh, aki majdnem rálép a halottra, ugyanis vak és a rejtély csak fokozódik, amikor határozottan kijelenti, ő nem rendelt gépírónőt. Sheila az eseményektől megrémülve az utcára rohan, egyenesen Colin Lamb óceánkutató biológus karjaiba, aki jelenleg a kémelhárítás ifjú csillaga. Az ifjú titánnak sok barátja van, köztük az üggyel foglalkozó Hardcastle felügyelő, egy bajszos belga, bizonyos Hercule Poirot – aki azt bizonygatja, hogy a székében ülve képes megoldani egy bűnesetet. Az események bonyolításaként feltűnik még a történetben egy építési vállalkozó, egy kém, két rosszcsont kiskamasz, egy öregasszony és negyven macska.