ápr. 29 2012

2012. április 19-én különleges kiállítás nyílt meg a szegedi Olasz Kulturális Központban, amely az Itáliai-félsziget irodalmának és könyvkiadásának történetét mutatja be az olasz nemzetállam létrejöttétől (1861) egészen napjainkig. Mindez a torinoi Salone Internazionale del Libro által, az olasz egyesítés 150. évfordulója alkalmából szervezett kiállítás részeként, egyben pedig a 19. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében kerül megrendezésre.

A látogatók megismerhetik az elmúlt másfél évszázad olasz íróinak életét, munkásságát, bepillantást nyerhetnek az olasz könyvkiadás történelmébe, mindezt egy különleges érintőképernyős rendszer segítségével. A kiállítás külön érdekességét képezik a neves olasz könyvkiadó és könyvgyűjtő, Franco Maria Ricci gondozásában megjelent művészi könyvek. Az ún. FMR-kiadványok különleges kialakításuknak köszönhetik hírnevüket. A látogatók maguk is megcsodálhatnak belőlük néhány példányt.

Megtekinthetők emellett különféle olasz pénzintézetek által kiadott művészeti kiadványok. A szépen kivitelezett munkák révén bepillantást nyerhetünk a sokszínű olasz művészeti irányzatokba.

A kiállítás május 18-ig várja az olasz irodalom és kultúra kedvelőit.