dec. 15 2011

A "shepherd's pie" (pásztor pite) egy klasszikus brit bárányfogás (megint bárány? neeeem! türelem...) és az angolszász világban oly jellemző pie-ok családjába tartozik. Angolul PIE az az a jószág, amit a cserépedényben sütünk, s alul valami zúzalék van húsokból vagy gyümölcsökből, felül meg vagy tészta vagy esetleg krumplipüré vagy hasonló. Szóval egy szerves sütnivalóval lezárt párolandó, amit aztán pite-szerűen lehet tálalni, fogyasztani. A PITE tehát alul nem visel tésztát, így monokiniben van, ellentétben a német-osztrák-magyar pitével. :-))


No most nézzük a pásztorpitét. (Mivel már jó haver, írhatjuk egybe.)




A fentekből látszik, hogy kétféle irányt kell vennünk, kell egy húsos ragu lentre, s fentre egy burgonya püré.

Tehát hozzávalók:

I. Húsos ragú

- 50 dkg darát marha- vagy ha van bárányhús
- 1/2 liter húslaplé vagy húsleves (véghelyzetben ajánlott a Knorr új terméke a sűrített leves kapszula, ami messze jobb, mint a kocka...)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon kockázva
- 5 dkg vaj
- 2 db sárgarépa
- 15 dkg zöldborsó
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1-2 ek paradicsompüré (sürüségtől függően)
- 1 ek worchester mártás
- 2-3 ág kakukfű vagy szárítva
- 1 lapos tk őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 tk chili pehely (a Lucullus igen jó, kis zacskóban!)
- só és bors, némi barna cukor

Metódus:

1) Olívaolajat hevítünk a vajjal serpenyőben, s a bacont megpirítjuk.

2) Hozzá tesszük a sárgarépát, majd a hagymákat.

3) Amint emezek megpirultak, hozzá öntjük a darált húst és sózzuk, borsozzuk, átpirítjuk, a fakanállal szétszedjük, homogenizáljuk.

4) Paradicsompürét teszünk bele, majd felöntjük a levessel, s sózzuk-borsozzuk. Majd beletesszük a köményt, kakukkfüvet,
worchestert.

5) kb. fél óra párolás után kóstoljuk, pici barna cukorral kerekítjük az ízét, s hozzá adjuk a kockázott paprikát, a zöldborsót (s ha az fagyasztott) még 10-12 perc párolás jön, majd befejezésül, már kikapcsolva a tüzet az aprított petrezselyem zöldet is hozzá tesszük.

II. püré készítése

hozzávalók pedig:

- 50 dkg főzni való krumpli
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl forró tej
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg Parmesan vagy Grana Padano sajt esetleg más reszelni való, erősebb ízű kemény sajt...
- só és bors, őrölt szerecsendió

Metódus:

Mint közönségesen megfőzzük a hámozott krumplit, majd szétnyomkodjuk s forrón hozzáadjuk a többit. A tejet úgy, hogy habos, könnyű, a normál köretnek készülőnél egy hangyányit lágyabb legyen. A végén, még forrón megy be e a tojássárgája s a sajt. Aztán só és bors, pici szerecsendió.

III. összerakás

Veszünk egy cseréptálat, pl. nagyobb lassagna sütőt és az aljára terítjük a ragut. A ragu akkor jó, ha már nem úszik a lében, de még pici leve van. Kb. 2,5 centis a husi alúl és fölötte annyi vagy kicsit vékonyabb a püré. A húsos ragut szétterítve megszórjuk a chili pehellyel, majd a tetejére ráterítjük a pürét, amit egy olajos késsel vagy kanállal bordázunk, hogy hasonlatos legyen a krokogyélus hátához :-) Ettől lesz szép sütés közben, mert foltos barna/aranysárga színt ölt!

Ezután már csak a 190 fokos sütő jön, s 30 perc körüli sütés. Amikor aranysárga, kivesszük, pihentetjük 10 percet s jöhet az éles kanállal való porciózás.

Ehhez az ételhez barna sör dukál szerintem. Vagy egy nagy pohár angol ale (a Tescocban van dobozos, nem drága s jó...). S nem rossz hozzá egy friss saláta, egyszerű francia mustáros, borecetes vinagrettel.

Jó étvágyat!
KK

 

 

ps. Ilyesmit kell látnunk a végén:
http://www.lapetitechinoise.com/mt-static/images/shepherds_pie.jpg