Amikor elkezdődik az egyetem, elég sok ismeretlen helyzettel szembesülünk, hiszen újra kezdjük az egészet, új iskola, új arcok, új tanárok, új órák és talán új város is. Ezen felül elég bosszantó tud lenni, amikor nem igazán értjük, hogy is működik az ETR, mi az a MODULO, vagy hogy egyáltalán merre van az a terem, ahol a következő óra kezdődik. Ezeket a kérdéseket és még számtalan egyéb apróságot szedtünk össze – főleg saját tapasztalatunkon/kárunkon tanulva –, amivel talán egy kicsit megkönnyíthetjük nektek az évkezdést. Szóval csak semmi csüggedés, mindent túl lehet élni valahogy.

 

Miért annyira fontos a diákigazolvány?

Jó, ha minél hamarabb befizetitek a diákigazolványra vonatkozó csekket, mert 45-60 nap alatt készül el, és e nélkül szinte semmit nem tudtok felvenni, illetve csinálni. Például:
- A bejárósok nem tudják kedvezményesen megvenni a bérletet, mert ez is kell az igazoláshoz.
- A féléves, kombinált bérlet (a HSZI irodáján átvehető) sem érvényes nélküle.
- Érvényesített diákigazolvány nélkül csak iskolalátogatási igazolással és 1 db igazolványképpel tudtok beiratkozni a TIK-be (erről többet olvashattok itt: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=142).
- A jegyzettámogatást is a diákigazolványodon keresztül tudod felhasználni, ezzel a TIK-ben lévő jegyzetboltban jelentős kedvezménnyel tudtok vásárolni, illetve lehet vele fénymásolni is.

Mikor lehet átvenni?

Csak akkor kell felkeresni a HSZI-t (TIK, földszint, leghátul balra), ha az ETR-ben megjelenik az Adataim /Diákigazolvány/Igénylések alatt a sorszám. Előtte fölösleges végigállni a sort.

Mire jó a gólyabérlet?

Amíg nem veszitek át a kombinált bérletet, addig a gólyabérletet tudjátok használni. Ezt nem díszként küldik a szórólapok között. Nyugodtan használjátok, nem kell hozzá diák.

Hogy történik a beiratkozás?

A Tanulmányi Osztályon (TO) kerül rá sor, és a kiküldött levélben van felsorolva, hogy mit kell magatokkal vinnetek, de ettől függetlenül sokan elfelejtenek fénymásolatot vinni az érettségiről. Ha a beiratkozásnál végigvártátok a sort, és nincs nálatok fénymásolat, ott sajnos nem fogják lefénymásolni, hanem elküldenek, hogy csináljátok meg - és újra állhattok sorba.

Milyen kurzust muszáj felvennem?

- A Tanulmányok/Dinamikus tanterv megmutatja, hogy melyek a kötelező tantárgyak, ezeket érdemes mindig felvenni, hogy ne csússzatok el velük.
- A kötelező tárgyakon kívül két BAVÁL-os tárgy is kell: a Társadalomismeret és Filozófiatörténet. A 6 félév alatt bármikor fel tudjátok venni.
- A szakhoz tartoznak a speciálkollégiumok is, melyek lehetnek általánosak vagy valamelyik szakirányhoz kötődőek (ez a kódjukból fog kiderülni). Általánosból a 6 félév alatt 5-öt, az általatok választott szakirányokhoz tartozókból pedig összesen 4-et kell teljesítenetek a boldogsághoz.
- A 180 kreditből 20 kreditet tesznek ki a szabadon választható tárgyak, azaz ti döntitek el, melyik órára szeretnétek járni, de ezekből 20 kreditet mindenképpen össze kell gyűjtenetek. Ezek lehetnek BAVÁL-os vagy X-es kurzusok.
- Kredit nem jár érte, de kötelező teljesíteni két félévet testnevelésből. Azt viszont, hogy mit fogtok sportolni, szintén ti döntitek el, hatalmas a választék, a hallgatók pedig nagyon gyorsak, tehát érdemes rögtön lecsapni arra, ami megtetszik, különben percek alatt betelik a hely. Néhány közülük önköltséges (pl.: ejtőernyőzés, lovaglás), míg máshol az orvosi felmentésedet tudod elfogadtatni (de csak ott, ahol ez szerepel a kurzus nevében).

Mik azok a finomságok amire érdemes figyelni az ETR-rel kapcsolatban?

- Az X-es tárgyakhoz tartoznak a lektorátusi nyelvórák is, de kredit nem jár értük. Ezeket nem muszáj felvennetek, csak ha szeretnétek ingyen idegen nyelvet tanulni az egyetem alatt is. Ha 2x2 órában fogjátok tanulni a nyelvet, akkor figyeljetek arra, hogy az „a” és „b” jelű kurzus is legyen a listátokban.
- Ha egy óra 8-tól 10-ig van meghirdetve, az azt jelenti, hogy 8-tól 9.30-ig tart, tehát nyugodtan vehettek fel órát 10-től, mert odaértek a másik teremhez.
- Az órarendeteket próbáljátok meg előre összeállítani. A meghirdetett időpontok fontosak! Ha a kurzusfelvétel 00:00-kor nyílik meg, akkor 00:10-re már a szabadon választható és népszerűbb kurzusok betelnek, így nincs rá sok idő eldönteni, hogy ütközik-e az óra mással. Ha ez mégis megtörténik, és csak érdeklődésből vettétek fel az adott tárgyat, később még mindig le tudjátok adni (de figyeljetek arra, hogy a kurzusfelvétel ideje véges, ha utána akartok módosítani az órarendeteken, akkor annak már ára lesz).
- A kötelező tárgyak soha nem telnek be, mindenki be fog férni. A speciálkollégiumoknál viszont véges a befogadóképesség.
- Az ETR egyszerre 45 kreditnek megfelelő számú órát enged felvenni.
- Ha egy kurzus betelt, nem jelenti azt, hogy később sem tudtok rá jelentkezni. Az elején érdemes napközben többször is végigfutni a listát, hátha történt üresedés a titeket érdeklő óráknál.
- Az X-es tárgyak minden karon egyszerre vannak meghirdetve, és a kurzusfelvételi időszakuk is eltér.
- Végül ne felejtsétek el a „Lezár” gombbal aktívvá tetetni magatokat, mert csak így adnak matricát és bérletet (HSZI). Viszont 24 órának kell eltelnie a lezárás pillanatától ahhoz, hogy aktív státuszotok megjelenjen. Ha viszont felvettétek a matricát és egyebeket, nyugodtan felnyithatjátok a kurzusfelvételt, és vehettek fel új órákat is.


Hol a terem?

Forduljatok bizalommal a portáshoz, ő mindig segít. Egyébként az ETR-ben Információk/Terem menüpont alatt megtaláljátok, hogy a kurzusleírásban feltüntetett kód melyik épületet és termet jelöli.
Fontosabb termek:
- 3. tanterem: BTK előtér, rögtön balra az ajtón túl, sorban a második terem.
- Informatórium: A BTK előteréből indulva rögtön jobbra kell fordulni, és csak követni kell a folyosót, egy kanyar után az emeltre vezető lépcsősoron át. Az első emeleten egy újabb előtérbe érkeztek, ahol a legtávolabbi, Informatórium nevű terem lesz az, amit kerestek.
- Tanszéki tárgyaló: A tanszék ajtaján belépve azonnal jobbra kell fordulni, majd egy kisebb termen áthaladva eljuttok a célhelyiségbe. A középen elhelyezett hatalmas tárgyalóasztal jelzi, hogy jó helyen jártok.
- EK 007: Ez a TIK-ben található, az Egyetemi Könyvtár területén belül. A földszinten jobb oldalt kell végighaladni, és figyelni az ajtók melletti táblákat, míg meg nem látjátok a 007-es termet.
- PET. 8.: A BTK bejáratával szemben található a Petőfi sgt-i épület, ahol a IV. sz. tantermet kell keresnetek. Ez a negyedik és egyben utolsó emeleten van, a lépcsőtől és lifttől is balra.


Milyen vizsgák vannak?

Történhet szóban, írásban, egy év közben elkészített referátum vagy számítógépes vizsgateszt formájában. Ez utóbbi az EVR (Elektronikus Vizsgáztató Rendszer) segítségével történik, ahol a tanár által megadott kérdéseket véletlenszerű sorrendben kell mindenkinek kitöltenie. A kérdések fajtája lehet feleletválasztó, kitöltő vagy eldöntendő, és az is lehetséges, hogy egy kérdésnél több válasz is helyes. A teszt kitöltése határidőhöz kötött, de az általában több is, mint amennyire szükség van.


Mi az a MODULO?

- A különféle igénylésekhez szükséges és egyéb nyomtatványokat tölthetitek itt ki és küldhetitek el.
- A MODULO-t itt találjátok meg: https://modulo.etr.u-szeged.hu/modulo
- A felhasználónév és jelszó ugyanaz, mint az ETR esetében.
- Hallgatói jogviszony-igazolást is itt kérhettek, amit ingyenes postáznak az általatok megadott címre.

Mi az a COOSPACE?

- Itt is az EHA kódoddal és ETR-es jelszavaddal tudtok bejelentkezni. A cím: https://www.coosp.etr.u-szeged.hu/
- Néhány kurzus esetében az oktatók ide töltik fel az egyébként nehezen elérhető szakirodalmat, vagy bármilyen, az órával kapcsolatos anyagot.
- Az is előfordulhat, hogy egy tárgyból online kell vizsgáznotok (pl.: teszt kitöltésével), ezt szintén itt tehetitek meg. Ha az ETR-ben jelentkeztetek az órára, és ahhoz van COOSPACE-es anyag, akkor az a színtereiteknél fog megjelenni.