www.campusfrance.org

 

Institut français de Budapest

http://www.inst-france.hu

 

Ambassade de France en Hongrie

www.ambafrance-hu.org

 

A Campus France egy francia egyetemi s elsősorban nemzetközi tanulmányi rendszer. Alapvetően nem csak a számára hazai egyetemi hallgatókat, hanem a külföldi diákokat részesíti előnyben, a magasabb fokú nemzetközi kapcsolatok kiszélesítése érdekében.

A Campus France egy önálló ösztöndíj és képzési rendszer azon hallgatók számára, melyek nemzetközi szinten szeretnék folytatni tanulmányaikat. Ebben a programban, csak azon országok egyetemi hallgatói vehetnek részt, mely egyetemek partnerintézményi kapcsolatban állnak a Campus France-al. Magyarországi partnerintézménye az Institut français de Budapest. Ez nem azt jelenti, hogy csak ezen intézet hallgatói vehetik igénybe ezt a szolgáltatást, hanem pont ez a kapcsolat teszi lehetővé, hogy bármely más hazai egyetemmel együtt a közös pályázásnak megfelelően jöhessen létre az ösztöndíj program kapcsolata. A Szegedi Tudományegyetem esetében, nem kell feltétlenül közös pályázattal felvenni a kapcsolatot, mert a Campus France partnerintézményei közé bejegyzett egyetemről van szó.

Mivel a franciaországi egyetemi képzés, csak úgy, mint a hazai, a Bolognai-rendszer alapján épül fel, így határtalan lehetőségünk van képzési programokra és ösztöndíjakra jelentkezni.Ösztöndíjat nem csak féléves képzésre igényelhetünk, hanem tetszőlegesen több évet is eltölthetünk Franciaországban (BA és MA képzési szinteken.)

Fontos tudni, hogy aki a Campus France hallgatója, ugyanolyan plusz egyetemi ösztöndíjban részesül, mint az összes többi hallgató, ugyanazokat a támogatásokat és juttatásokat kapják meg, mint bárki más. Külföldi hallgatók esetén, pedig kedvezményes kollégiumi vagy szálláslehetőséget adnak. De a külföldi tanulmányi ösztöndíjat ettől független szerzi meg a hallgató. Azt is érdemes tudni, hogy milyen nyelvi szintet követelnek meg. Ebben az esetben is sok lehetőségünk van. Választhatjuk azt, hogy letesszük a középszintű francia nemzetközi (fontos) nyelvvizsgát DELF – ( http://af.org.hu/?lang=fr )melynek képzési díját és vizsgadíját visszafizetik. Vagy nem teszünk le nyelvvizsgát, de akkor a kint töltött tanulmányi félévek során kötelező intenzív francia órára kell járnunk, melynek finanszírozási oldalát szintén a Campus France vállalja magára. Sikeres nyelvi kurzus végén, pedig nemzetközi nyelvvizsga tehető. Harmadik lehetőség, hogy vannak angol, illetve kisebb számban spanyol nyelvű képzések is. Ezeket is igénybe vehetjük de a két nyelv bármelyike mellé, kötelezően fejlesztenünk kell a francia nyelvi készségünket, s ekkor már saját forrásból kell finanszírozni.

Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy lezárt képzés esetén (BA vagy MA) is pályázhatunk külföldi ösztöndíjra a Campus France egyetemére. De ha új képzésbe akarunk lépni (pl.: meg van már a BA fokozat és az MA-t teljesen, kint szeretnénk megszerezni) akkor arra is érdemes pályázni, hiszen ekkor csekély tandíjat kell befizetni egy aktív évhez (kb.:120-160€)

Az utazást illetve a nemzetközi ösztöndíjakat a Magyar Ösztöndíj Bizottság felügyeli.

 

 

Tanulmányi tudnivalók a Campus France esetében:

 

I. Rövidtávú ösztöndíjak:

1-től 3 hónapig terjedő kutatási vagy szakmai ösztöndíjak Franciaországban egy magyar-francia oktatási, nyelvi, egyetemi, tudományos illetve technikai együttműködési illetve csereprogram keretében.

Jelentkezési feltétel:

- egy francia laboratórium ill. szervezet fogadó levelével és az ottani tevékenységeit meghatározó dokumentummal rendelkező doktorandusz vagy fiatal kutató

- egy magyar-francia egyetemi, tudományos illetve technikai együttműködési programban résztvevő magyar oktató, vagy kutató vagy vezető.

Jelentkezési dosszié kitöltése és elküldése ill. leadása a Francia Intézetben, a Campus France irodában. Űrlapok és listák beszerzése: a Campus France Irodában, a Magyarországi Francia Nagykövetség honlapján (www.ambafrance-hu.org) vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

II. Mester, Mérnökképzési és Copernic ösztöndíjak

1 évre szóló ösztöndíjak (9-12 hónap) franciaországi Masterképzésekre, Mérnökiskolákba, vagy Copernic program keretein belül.

Jelentkezési feltétel:

- magyar állampolgárság 30 éves kor alatt

- magyar egyetemi illetve főiskolai diploma

Jelentkezés módja megegyezik az előbbivel.

 

III. Kétirányú Doktori ösztöndíjak

15 hónapos ösztöndíjak, 3 évre elosztva és felváltva eltöltve Magyarországon és Franciaországban, egy kétirányítású disszertáció keretében (két témavezető és beiratkozás a két egyetemre a két országban)

Jelentkezési feltétel:

- magyar kutató, 35 éves kor alatt

- beiratkozást nyerni egy magyar egyetem doktori iskolájába

- felvételt nyerni egy francia egyetem doktori iskolájába

- közös megállapodás a két intézmény részéről

Jelentkezés módja megegyezik az előbbivel.

 

 

 

 

 

IV. Egyéb ösztöndíjak a Campus France keretein belül

Francia vagy nemzetközi szervezetek által kiírt számos ágazatra terjedő és különböző időtartamokra szóló (pár hónaptól egészen 2-3 évig terjedő) tanulmányi és kutatási ösztöndíjak:

 

- Eiffel ösztöndíj (Mester, Mérnöki, Doktori)

www.egide.asso.fr

 

- ENS (Ecole Normale Supérieure) Ösztöndíj

www.ens.fr , www.ens-cachan.fr , www.ens-lyon.fr

 

- Francia régiók, megyék és egyesületeket ösztöndíjai

www.ambafrance-hu.org

 

- Francia kutatási szervezetek ösztöndíjai:

www.cea.fr , www.cnrs.fr , www.infra.fr , www.inserm.fr

 

- A Frankofon Szervezet Egyetemi Hivatalának (AUF) ösztöndíjai:

www.auf.org

Az ösztöndíjak pályázati felelőse: Hegyi Ádám - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.