PHD-képzés, avagy hogyan tovább a master után?

 

A képzés a bölcsészettudományokban 4 féléves, ezután mesterfokon szerzett diplomával lehet a munkaerőpiacra vagy – a legjobbaknak – a (PhD) képzésbe lépni; ez 6 féléves.

 

A 36 hónapos képzés kötelező és szabadon választható kurzusokból és tudományos kutatómunkából áll. A felvételt nyert pályázók nappali tagozatos (posztgraduális) hallgatói jogviszonyba kerülnek. Egyéni kérésre vagy jogszabályi előírások alapján lehetőség van levelező tagozatos (posztgraduális) hallgatói jogviszony létesítésére is.

 

A továbbképzésre jelentkezni a választott Doktori Iskolának megfelelő Kar Dékáni Hivatalaiban ill. Tanulmányi Osztályain kapható (másolható), ill. az egyetem honlapjáról letölthető jelentkezési lapon lehet. A pontosan kitöltött jelentkezési lapokat az azon előírt mellékletekkel együtt általában május 17-ig a Szegedi Tudományegyetem Doktori Intézetébe kell elküldeni postán (6720 Szeged, Dugonics tér 13.). Néhány doktori iskolánál már van lehetőség arra, hogy a jelentkezők a Modulon keresztül is leadják a jelentkezésüket.

 

A pályázatok az akkreditált Doktori Iskolák képzési programjaira adhatók be. Bővebb érdemi információ az egyes Doktori Iskolák vezetőitől, a feltüntetett vezető oktatóktól és az Országos Doktori Tanács honlapjáról (www.doktori.hu) kapható. Tájékozódj a doktori képzésről, a képzési tervről, a felvételi követelményekről!

 

A felvételi eljárás menete

  1. Figyeld a SZTE Doktori Intézet honlapján, illetve az országos doktori felvételi tájékoztatóban megjelentetett pályázati kiírást és a jelentkezési határidőt! (A kiírás évente, április hónapban jelenik meg).
  2. Töltsd le a Doktori Intézet honlapjáról a jelentkezési formanyomtatványt, és az abban foglaltaknak megfelelően a pályázatodat az előírt mellékletekkel együtt, határidőben add be!
  3. Ezután megkapod az értesítést a felvételi elbeszélgetésre.
  4. Jelenj meg a felvételi elbeszélgetésen a kijelölt helyen és időpontban.
  5. A felvételi bizottság értékeli a jelentkezők teljesítményét, és javasolja vagy nem javasolja a felvételüket. Az alkalmazott értékelést illetve pontozási módszert a SZTE Doktori Képzés és Doktori Fokozatszerzés Szabályzatának kari kiegészítése tartalmazza. A Doktori Iskola Tanácsa az elért pontszámok alapján rangsorolja a jelentkezőket, a (Tudományterületi) Doktori Tanács dönt a felvételről, az Egyetemi Doktori Tanács jóváhagyásával.
  6. Legvégül megkapod az értesítést az eredményeidről.

 

 

További információk kérhetők személyesen az alábbi elérhetőségeken:

 

SZTE Rektori Hivatal, Doktori Intézet

6720 Szeged, Dugonics tér 13.

Tel.: +36 62-544-831, +36 62-544-022

Fax: +36 62-544-831

e-mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.doktori.hu