A linkekre kattintva olvashatjuk az adott szoftver részletes ismertetőjét, illetve rögtön le is letölthetjük a számítógépünkre. Az itt ajánlott alkalmazások csak ízelítőül szolgálnak a kínálatból. Kiválasztásuk az alapján történt, hogyan veszik fel a versenyt térítéses társaikkal.

A linkekre kattintva olvashatjuk az adott szoftver részletes ismertetőjét, illetve rögtön le is letölthetjük a számítógépünkre. Az itt ajánlott alkalmazások csak ízelítőül szolgálnak a kínálatból. Kiválasztásuk az alapján történt, hogyan veszik fel a versenyt térítéses társaikkal.

Képszerkesztő programok

Picasa: Könnyedén használható eszköz, amely számos, egy kattintással elérhető effektust kínál, többek között színjavítást, kivágást és a vörösszem-hatás csökkentését. Egyéb funkciók: diavetítés, nyomtatás, kép-időskálák. A képek, köztük a jpeg, tiff, bmp, psd és normál kamerákkal készült mozgóképfájlok albumokba, az albumok pedig gyűjteményekbe rendezhetők. A képek átméretezhetők és külső használatra exportálhatók, e-mailben elküldhetők és nyomtathatók. További beépített lehetőség a fényképnyomatok megrendelése. A Picasa alapelve, hogy soha ne kerüljön sor az eredeti képek felülírására. Ez azt jelenti, hogy a képen a programmal végrehajtott változtatások csak mint az eredeti fájlhoz viszonyított különbségek tárolódnak, és csakis a szoftverben jelennek meg. Bármely módosításnak a szoftverben való megjelenítéséhez a felhasználónak exportálnia kell a képeket.

http://www.freewareoldal.hu/download/picasa.html

 


 

Photofiltre: Ingyenesen letölthető szoftver, mely támogatja a JPEG2000 és a CMYK formátumokat. Annyi szűrőt és effektet tartalmaz, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szoftverek méltó vetélytársa.

http://download.chip.eu/hu/PhotoFiltre-6.2.7_105496.html

 


 

Ai Picture Explorer: Freeware image-kezelő program. Megnyithatjuk, szerkeszthetjük és rendszerezhetjük vele képeinket, de slideshow-k létrehozására is van lehetőségünk.

http://download.chip.eu/hu/Ai-Picture-Explorer-8.3_22865.html

 

 


 

ImageSorter: Beindexeli az összes képet, így akár szín alapján is rendezhetjük őket. Az így kapott képeket ezután egy 3 dimenziós gömbön nézegethetjük.

http://download.chip.eu/hu/ImageSorter_167037.html

Szövegszerkesztő programok

AbiWord: A Word-höz hasonló felülettel és funkciókkal rendelkező, professzionális szövegszerkesztő. Készít táblázatokat, stílusokat, és végtelen visszavonás-(undo) lehetőséget is nyújt. Kezeli a Word, RTF és TXT fájlokat, emellett képeket is beszúrhatunk.

http://ingyen-szoftver.blogspot.com/2007/12/ingyenes-szveg-szerkeszt-szoftver.html

 


 

Lyx: Korszerű szövegszerkesztő program — arra bátorít, hogy a szöveges dokumentumok írásakor ne azok végső alakjára    (WYSIWYG), hanem szerkezetére (WYSIWYM) helyezzük a hangsúlyt.

http://www.lyx.hu/

 


 

OpenOffice: A Sun Java platformjára fejlesztett OpenOffice.org a Microsoft legismertebb vetélytársa, hiszen szinte mindent tud, amit csak a redmondi óriás kínál, fizetni viszont nem kell érte. Az OpenOffice.org kezel minden Microsoft-kiterjesztést, vannak persze sajátjai is. Népszerűségét jelzi, hogy eddig majd 100 milliószor töltötték le.

http://techline.hu/teszt/2007/12/27/20071226_openoffice_online

Térképszerkesztő program

FreeTR: Egy új, ingyenes térképszerkesztő rendszer, melynek segítségével könnyen létrehozhatunk, szerkeszthetünk és konvertálhatunk digitális térképeket. Rendelkezik DXF, DATR ki- és bemenettel, alaphelyzetben pedig saját adatformátumában, egy *.ftr kiterjesztésű fájlban tárolja az adatokat.

http://freetr.hu/

Böngészők

Windows Internet Explorer 9: E böngésző modern megjelenése és számos új szolgáltatása nagy mértékben fokozza a böngészés élményét.

http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Getting-started-with-Internet-Explorer-9

 


 

Mozilla Firefox: Egy gyors, teljes funkciójú böngésző Windows operációs rendszerhez, amely minden eddiginél hatékonyabb böngészést tesz lehetővé. A Firefox szolgáltatásai a felbukkanó ablakok blokkolása, a lapfülekkel történő böngészés, amely egyszerre több oldal megnyitását teszi lehetővé egyetlen ablakban; az egyszerűsített személyi adatellenőrzés a böngészési adatok hatékonyabb elfedésére, és számos további funkció pl. a helyesírás-ellenőrzés, az élő könyvjelző-kezelés, a letöltéskezelő, és egy integrált keresőrendszer, amellyel a felhasználó a kívánt keresőmotort használhatja.

http://www.freewareoldal.hu/download/mozilla-firefox.html

 


 

Maxthon: Egy hatékony webböngésző, amely erősen testre szabható, többlapos böngészőfelülettel rendelkezik. A böngésző alapja az Internet Explorer keresőmotorja, vagyis ami működik az IE-ben, az ugyanúgy működik a Maxthonban is, de sok más, hatékony funkcióval kiegészítve, amilyen pl. a letöltéskezelés, az adatvédelem (böngészési információk, sütik, előzmények stb. törléséhez), egérmozgás-parancsok a gyors böngészéshez, Ad Hunter a zavaró reklámok és felbukkanó ablakok letiltásához, favikonok a kedvenc webhelyek megjelenítéséhez a lapfüleken és a Kedvencek mappában, beépülő modulok, gyorskeresés és sok egyéb funkció, amellyel a böngészés könnyebb és gyorsabb.

http://www.freewareoldal.hu/download/maxthon.html

Víruskeresők

AntiVir Personal Edition Classic: Ingyenes eszköz. Ezt az alkalmazást csak magánszemélyek használhatják. A legtöbb vírusirtó programhoz hasonlóan megkeresi a vírusokat a lemezeken, majd a háttérben futva ellenőriz minden megnyitott és bezárt fájlt. A program elvégzi az internetes frissítéseket is, esetenként megnyitva egy ablakot, amely javasolja az AntiVir PersonalEdition Premium változat beszerzését.

http://www.freewareoldal.hu/download/antivir-personal.html

 


 

avast! Home Edition: Ingyenes, teljes körű, ICSA-igazolással rendelkező vírusirtó alkalmazás otthoni, nem üzleti célú felhasználásra. A program része egy hatékony antivírus mag, amely a rendszer indításakor végez vizsgálatot, továbbá a fokozott rezidensvédelem, az e-mailek heurisztikus elemzése és a parancsfájl-blokkoló. A program remekül használható alkalmi és/vagy telepített víruskeresőként is. A változtatható megjelenésű felületen bárki könnyedén eligazodik.

http://www.freewareoldal.hu/download/avast-home-edition.html

 


 

ClamWin: Ingyenes vírusirtó program Microsoft Windows operációs rendszerekhez, amely grafikus felhasználói felülettel, ütemezővel, vírus-adatbázis frissítésekkel, önálló ellenőrző eszközzel és felbukkanómenü-integrációval rendelkezik. A ClamWin Free Antivirus egyszerű telepítővel és nyílt forráskóddal bír. Teljesen ingyen, költségek nélkül letölthető és használható.

http://www.freewareoldal.hu/download/clamwin.html

Fájlmegosztók

LimeWire: Egy gyors, P2P-s fájlmegosztó alkalmazás, amellyel a felhasználók megoszthatnak és kereshetnek bármilyen típusú számítógépes fájlokat, beleértve a mozgóképeket, fényképeket, játékokat és szöveges dokumentumokat is. Az alkalmazás további funkciói a dinamikus lekérdezés, a fájlok előzetes megtekintése letöltés közben, speciális eljárások ritkán használt fájlok kereséséhez, és egy rendkívül intuitív felhasználói felület. A LimeWire kompatibilis a Gnutella fájlmegosztó protokollal is, és bárkihez képes kapcsolódni, aki Gnutella-kompatibilis szoftvert használ.

Ezen kívül a LimeWare legújabb változata lehetővé teszi a csoportos funkciót, így a felhasználók összekapcsolódhatnak olyan személyekkel, akik az övékéhez hasonló fájlokat szeretnének megosztani.

http://www.freewareoldal.hu/download/limewire.html

 


 

eMule: egy fájlmegosztó alkalmazás, amelynek alapja az eDonkey2000 hálózat, de sokkal több funkciót kínál, mint egy normál eDonkey kliens. Az eMule az eDonkey hálózathoz, a Source Exchange és a Kad hálózathoz kapcsolódik. Az eMule egyedülálló funkciói a források közvetlen cseréje a klienscsomópontok között, a letöltés közben megsérült fájlok gyors helyreállítása, valamint egy kreditrendszer a gyakori feltöltők jutalmazása érdekében, amellyel biztosítható, hogy mindenki az általa kívánt fájlt kapja meg azok reklámozásával, akik visszatöltik azokat a hálózatra. Ezen kívül az eMule az adatokat zlib-tömörített formátumban továbbítja, hogy takarékoskodjon a sávszélességgel.

http://www.freewareoldal.hu/download/emule.html

Tömörítő programok

7-Zip: Fájlarchiváló program, elsősorban a Microsoft Windows operációs rendszerhez. A program egyaránt használható parancssori programként, és grafikus felülettel is. A 7-Zip képes továbbá a Windows héjkörnyezetébe történő integrálódásra. A fájltömörítő versenytársa a piacvezető WinZip és WinRAR alkalmazásoknak, amelyek azonban zárt forráskódúak. A program egy nagy tömörítési arányt biztosító fájlarchiváló.

http://www.freewareoldal.hu/download/7-zip.html

 


 

A Filzip: Ingyenes archiváló sok finom funkcióval, és kellemes megjelenéssel. A Filzip olyan normál archiválási műveleteket kínál, mint pl. fájlok hozzáadása, kibontása, törlése vagy megtekintése az archívumban, további funkciók pedig a fájlok átnevezése ZIP-archívumokban, megjegyzések megtekintése és írása, külső megjelenítő program meghatározása, archívum érvényességének tesztelése (letöltés után), „kijelentkezési” funkció, illetve egy program automatikus telepítése egy archívumból, valamint archívumok jelszavának beállítása. Az archiváló teljes körűen támogat hét különböző archívumformátumot, lehetővé téve, hogy a felhasználó hozzáadjon és kibontson fájlokat az archívumból. A támogatott formátumok: ZIP, BH, CAB, JAR, LHA (LZA), TAR, ACE, ARJ, RAR, ZOO és gzip

http://www.freewareoldal.hu/download/filzip.html

Vektorgrafikus szoftverek

SVG edit: JavaScript alapú gyors, vektoros rajzolásra alkalmas alkalmazás. A szoftver gyakorlatilag platform- és böngésző független. Minden böngészőnek nevezhető képződményen fut. Felületre nagy hasonlóságot mutat az InkScape nevű vektoros rajzoló programmal. Ha megnézed a példamunkákat, láthatod, hogy nem kispályás vektoros rajzolóprogramról van szó.

http://mya5.hu/?ingyenes-szoftverek=/tag/vektor_grafika

 


 

Pencil: Ingyenes, nyílt forráskódú, animációrajzoló szoftver Mac OS X, Windows és Linux platformra. Kézzel rajzolt animációkat (hand-drawn animation) alkothatunk vele vektor- és pixelgrafikus formátumban. Ubuntu Linuxra történő telepítéskor egy .deb csomagot kell felvarázsolnunk. Telepítés után az Alkalmazások/Grafika/pencil útvonalon találjuk az indítóikont. Az elkészült animációinkat exportálhatjuk Flash, film és egyéb formátumokba (elvileg ezek a funkciók Mac alatt fognak működni).

http://mya5.hu/?ingyenes-szoftverek=/tag/vektor_grafika

Adatbázis szoftverek

Van néhány nagyszerű webes és asztali alkalmazás SQLite adatbázis tervezéshez, menedzseléshez, de a SQLite Sorcerer is a profik közé tartozik. A szoftver Adobe AIR alapú (Flex3), asztali alkalmazás és ingyenes.

http://mya5.hu/?ingyenes-szoftverek=/tag/adatbazis

MySQL: Adatbázis- adminisztrációs eszköz, grafikus felülettel és rengeteg apró extrával rendelkezik. A közösségnek szánt verzió ingyenes, de létezik belőle egy fizetős változat, ami tovább hasznos funkciókat tartalmaz.

http://mya5.hu/?ingyenes-szoftverek=/tag/adatbazis