image

Ott ülsz az asztalodnál a számítógéped előtt, és böngészed a felvételi tájékoztató oldalait? Tanácstalan vagy abban, hogy mit kezdj az életeddel: továbbtanulj-e, s ha igen, melyik intézményben, melyik szakot válaszd? Mi segítünk. Tarts velünk!

 

image

Bizonyára hallottál már az ország egyik legrangosabb egyeteméről, a Szegedi Tudományegyetemről, amelynek története egészen 1581-ig nyúlik vissza. Az évek során „hírös” professzoraink (többek között Szent-Györgyi Albert) és diákjaink (például József Attila és Radnóti Miklós) koptatták a katedrát és az egyetemi padokat. Légy te a következő, akire büszkék lehetünk!

Egyetemünk a a világ vezető felsőoktatási intézményeit felsoroló ranglistáin az első 500 között van. E kiemelkedően magas presztízsű egyetem szellemiségéhez csatlakozol, ha hozzánk jelentkezel.

Az egyetem Bölcsészettudományi Karának falain belül működik a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, ahol évek óta magas színvonalú informatikus könyvtáros képzés folyik.

Használható tudás

image

Ahogyan azt a tanszék neve is jelzi, nemcsak a könyvtártudomány, hanem az információtudomány és a könyvtári informatika szakembereivé válnak a nálunk végzett hallgatók. Az itt tanultakat nemcsak könyvtárosként, hanem bármilyen munkakörben alkalmazni tudod majd a gyakorlatban. Alap-, mester- és minorképzésünk egyaránt interdiszciplináris tudást közvetít. Az alapképzésünkön szerzett ismeretek hatékonyan kapcsolhatók össze szinte minden szak minorképzésével, ami további lehetőségeket nyit meg számodra nemcsak a mesterképzések, hanem a munkavállalás terén is.

Pontosan milyen kurzusokat kínálunk számodra? Nézz bele itt: [link]

Gyakorlatias képzés

Ha tanulni és teljesíteni akarsz, nemcsak „átvészelni” az egyetemi éveket, mindig számíthatsz Közép-Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb egyetemi könyvtárának segítőkész könyvtárosaira.

image

A Klebelsberg Könyvtár kedvelt színtere a tanulásnak, információszerzésnek és kikapcsolódásnak, amely gyűjteményeivel, hagyományos könyvtári szolgáltatásaival, elektronikus tartalom- és információszolgáltatásaival és sok érdekes programmal várja az egyetemistákat.  A könyvtár mintegy 1,5 millió könyvtári dokumentumot őriz és szolgáltat, közülük több mint 300.000 egységet nyilvános polcokon elérhetően. A korszerű közösségi tér 8 órától 20 óráig tart nyitva, ahol összesen 260 számítógép áll rendelkezésre. A könyvtár állományát könyvritkaságok, páratlan értékű gyűjtemények gazdagítják. Jó hír lehet számodra, hogy a könyvtáros képzéshez kapcsolódó állománynak külön szakreferense van.

Szakdolgozatodat és TDK munkádat itt egy adatbázisba helyezik más európai egyetemek tudományos munkáival. Kapcsolódj be az európai tudományos élet vérkeringésébe!

Amit nálunk tanulsz, azt nemcsak papíron láthatod, hanem a gyakorlatban is. Lehetőséged nyílik könyvtári gyakorlat vagy diákmunka során megszerezni a gyakorlati ismereteket (akár a Klebelsberg Könyvtárban is), amely a későbbiekben, a munkavállalásnál hasznodra válhat.

Segítünk, hogy te légy a legjobb!

Az innen diplomával kikerülő informatikus könyvtárosok nagy arányban el tudnak helyezkedni, s nemcsak munkát találnak, hanem legtöbbször szakmájukba illő területen kezdhetik pályafutásukat. A munkaerőpiac különösen üdvözli a szegedi diplomát felmutatni tudó jelentkezőket. Minden munkáltatónál jól cseng a nevünk.

image

Ahhoz, hogy jó pozícióból indulhass a versenyben, hozzájárulnak kutatási eredményekkel, szaktudással, szakterületükön ranggal és névvel rendelkező oktatóink is, akik szakmai és emberi támogatására mindig számíthatsz. Nemcsak a mindennapi tanulmányaid során állnak melletted, de további kutatásokra, tudományos munkára buzdítanak. Ennek eredményét bemutathatod a tanszék által szervezett helyi TDK-n, s ha elég ügyes vagy, lehetőséged nyílik az Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételre is. Tanszékünk diákjai eddig mindig eredményesen, legtöbbször díjjal jutalmazva állták meg itt is a helyüket. Légy köztük te is!

Lehetőséget kapsz arra is, hogy kapcsolataid és szakmai tudásod az ország egész területén és külföldön is bővítsd. Tanszékünk támogat a szakmai konferenciákon való részvételben, valamint hallgatóink sikerrel vesznek részt az SZTE Karrier Iroda és az SZTE Tehetségpont által az egyetem összes diákja számára kiírt pályázatokon és tanfolyamokon. Az itt szerzett tapasztalatok és tudás további előnyökhöz juttatnak a munkavállalás terén.

Széles körű nemzetközi partnerkapcsolati rendszert építettünk ki, hogy külföldön is tapasztalatokat szerezhess. Erasmus ösztöndíj-kapcsolatban állunk francia, firenzei, baseli, kolozsvári egyetemekkel, ahol teljes képzési féléveket vehetsz igénybe, majd számos kint hallgatott kurzust elismertethetsz itthon. Mindenről tájékoztatunk téged a honlapunkon, használd ki a lehetőségeket!

Szabadidő?

A sok tanulás mellett persze kell, hogy jusson idő az értelmes, tartalmas kikapcsolódásra. Ebben sem maradsz sosem egyedül, hiszen jellemző ránk az összetartás, akkor is, ha buliról van szó. A szakesteken például tanárok és diákok vegyes csapatokban mérik össze erejüket a különböző szórakoztató vetélkedőkön, majd együtt mulatják át az est további részét. A farsangi bálon is hasonló a forgatókönyv, mindezt vicces jelmezekkel spékeljük meg. Néha a kettőt egyesítjük, és tematikus bulit rendezünk, például az 1970-es, 1980-as évek jegyében...

image

A testmozgást kedvelőknek lehetőségük van erősíteni a diákok foci- és/vagy kosárcsapatát, s a tanár–diák meccseken megmutatni, ki a jobb. Aki pedig izmai helyett szabadidejében is inkább az agyát tornáztatná, edzhet a tanszéki sakkbajnokságokra. De ha éppen egyikhez sincs kedved, még mindig ott a könyvklub, ahol irodalomkedvelőinkkel oszthatod meg olvasmányélményeidet.

Szeged az ország egyik legnagyobb és legszebb egyetemi városa, ahol – egyetemi kereteken belül és kívül is – mindig találsz számodra megfelelő programot.

Amikor eljön a jelentkezés ideje, ne feledd el bejelölni a szegedi informatikus könyvtáros képzést! Találkozzunk ősszel a Szegedi Tudományegyetemen!