dec. 15 2011

Könyvtárút A minap esett, hogy a Lidl Áruházban 50%-kal leértékelt, kitűnő, 6 szeletes új-zélandi bárányborda-szeletekre tettem szert 990 Ft-ért. Eszembe jutott a Paprika TV-ből a 80 éves királynő megünneplésére készülő főzőműsor, amiben ilyesmi darabokból főzött egy nekem addig ismeretlen egytálételt a brit konyha szerintem legnagyobb alakja (igen, ő, s nem Gordon "B***meg" Ramsey :-)) ) Marcus Wareing tolmácsolásában.

Bővebben...
dec. 15 2011

A "shepherd's pie" (pásztor pite) egy klasszikus brit bárányfogás (megint bárány? neeeem! türelem...) és az angolszász világban oly jellemző pie-ok családjába tartozik. Angolul PIE az az a jószág, amit a cserépedényben sütünk, s alul valami zúzalék van húsokból vagy gyümölcsökből, felül meg vagy tészta vagy esetleg krumplipüré vagy hasonló. Szóval egy szerves sütnivalóval lezárt párolandó, amit aztán pite-szerűen lehet tálalni, fogyasztani. A PITE tehát alul nem visel tésztát, így monokiniben van, ellentétben a német-osztrák-magyar pitével. :-))


No most nézzük a pásztorpitét. (Mivel már jó haver, írhatjuk egybe.)

Bővebben...
dec. 15 2011

Tkp. egy régi klasszikust raktam újra össze, leírom miért sikerült szerintem nagyon jól.

Azért nem narancsos kacsa, vagy kacsa narancsszósszal vagy ilyesmi, mert az alapelvem az volt, hogy a narancs íze köszönjön vissza kicsit mindenhonnan.

Bővebben...
dec. 15 2011

Most a hétvégén sóletbe vágtam a fejszémet. Maga a szó eredetileg a francia chaud lit-ból származik állítólag, ami meleg ágyat jelent, de a  jiddis tsholnt, vagy a cholent szó is eléggé hasonlít, vagy ez utóbbiak az előbbiekből jöttek? A francia kapcsolatra utal a dél-francia vidék híres babétele, a cassoulet, ami ugye babos egytálétel, lassan kemencébe, s kacsával stb.

Én alapvetően követtem a klasszikus készítést, csak néhány ponton módosítottam, szerintem nem hátrányára.

Bővebben...
dec. 15 2011

Íme egy új kedvenc röviden...

Karibi álomnak neveztem el.

Bővebben...

1. oldal / 4