Informatikus könyvtáros BA
alkalmazott informatika, adatbázisok, könyvtári informatika, kétféle specializáció
Mindenkit várunk!
Könyvtártudomány MA
intézményvezetői ismeretek, négyféle specializáció
Nem érdemes kihagyni!
Kulturális örökség tanulmányok MA
azoknak, akik nemcsak ismerni, de megismertetni is szeretnék a magyar kultúrát
Érdemes fölfedezni!
Régikönyves szakismeretek
könyvtörténet, régi nyomtatványok kezelése tudományos és szakkönyvtárakban dolgozóknak
Ínyenceknek
Fejlesztő biblioterápia
azoknak, akik jobban szeretnék ismerni magukat és segíteni másoknak abban, hogy ők is jobban ismerjék magukat
Új képzés!

Tanszékünk egy alapképzést, két mesterképzést és két szakirányú továbbképzést gondoz. Az alapképzés és a két mesterképzés is végezhető nappali és levelező tagozaton, állami finanszírozású, illetve önköltséges rendszerben is. Az informatikus könyvtáros alapképzést a BTK más alapszakjain tanulók részismereti (minor) képzésként is fölvehetik, és jelentkezhetnek a BA két specializációjára is.

Az Informatikus könyvtáros BA-n két specializációból választhatnak a hallgatók, a Könyvtártudomány mesterképzésen négyből. A szegedi informatikus könyvtáros képzés évek óta az ország vezető szakmai képzésének minősül. Hallgatóink mindkét képzési szinten lényegében azonnal a diplomaszerzés után munkát találnak szakmájukban (szakkönyvtárakban, tudományos és közgyűjteményekben, informatikai cégeknél, önkormányzatoknál stb.), sokukat már a képzés befejezése előtt alkalmazzák. Az informatikus könyvtáros BA képzésről saját könyvtártudományi mesterképzésünkre jelentkeznek a legtöbben. A mesterképzés elvégzése feltétele a szakkönyvtárak, -gyűjtemények vezetői, középvezetői pozícióinak betöltéséhez.

informatikus könyvtáros BA könyvtártudomány MA
iskolai és gyermekkönyvtáros tartalomszolgáltató biblioterápia régi nyomtatványok tartalomfejlesztő menedzser tudománymetria

 

A szegedi Kulturális örökség tanulmányok mesterképzés 2020-ban jelentősen megújult annak érdekében, hogy hallgatóink minél széleskörűbb és megalapozottabb ismeretekkel reprezentálhassák a magyar kultúrát, s minél naprakészebben kövessük a munkaerőpiaci igényeket. Úgy alakítottuk át a képzést, hogy a legjobban szolgáljuk vele azokat, akik a magyar kultúrát szeretnék külföldieknek közvetíteni s egyben azokat is, akik külföldről szeretnék jobban megismerni a magyar kultúrát – ők Erasmus-kurzusként választhatnak a magyar kultúrát átfogóan bemutató kurzusaink közül. A mesterképzésre bármely bölcsész, illetve társadalomtudományi (beleértve a jogi és gazdasági karon szerzett alapvégzettséget) alapdiplomával jelentkezhetnek a hallgatók.

Szakirányú továbbképzéseinkre azokat várjuk, akik már rendelkeznek más diplomával, és szeretnének intenzív képzésben elmélyülni a régi nyomtatványok kezelésében, illetve azokat, akik irodalomterápiás módszerekkel szeretnének közösséget építeni iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban, vagy ezzel szeretnék kiegészíteni szociális munkájukat.