Könyvtárút  Az első recept a Kokas-konyhából. Következzék a "Baromi finom hideg mangóleves"

 

 


Ma nagyon finom mangólevest készítettem, hidegen, a melegben üdítő volt. Egyszerű, leírom 10 lépésben!


A mangó neve a tamil "mankay" szóból ered, amit a portugál kereskedők "manga"-ként fordítottak le. Mivel a mangó Ázsia egyes országaiban a szerelem szimbóluma, sok helyen az esküvői szertartásokon is megtalálható, így kívánják a bőséges gyermekáldást "elősegíteni".
A mangófa (Mangifera indica) származási helyét a szakirodalom Indiában jelöli, amelyre a botanikai neve is utal. Több mint 4000 éve termesztik.Kelet-Indiából a buddhisták közvetítésével jutott Kelet-Ázsiába, majd Malajziába. Innen a portugáloknak és perzsáknak köszönhető továbbterjedése.
A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackéhoz hasonlít. A gyümölcsnek egy darab nagyméretű, lapos magja van, amelyet rostos szőrök borítanak.
A mangó nem csupán jóízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő hatású A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.
Indiában sok háztartásban csatnit készítenek belőle, ami egy hindu eredetű fűszer-mártás.

A mangó magot letisztítva el lehet ültetni a púpjával lefelé, de előtte várjuk meg, míg kicsit kiszárad. S ha szerencsénk van, lesz mangó fánk. A levelét ne legeljük le, mert mérgező, Ázsiában mérget is főztek belőle.

No, most a mangó leves:

1) Két mangó kell négy személynek, nem baj ha nem puhák még, de éretlen, zöld ne legyen. (Ha banánnal összerakjuk a mangót, akkor egy zacskóban 2 nap alatt sokat érik, mert a banán etilént termel, s a mangó attól érik tovább szépen.)

2) A mangót éles késsel a laposabbik oldalán háromba vágjuk, úgy, hogy középen a szárcsonknál maradjon egy kb. 1,5 cm átmérőjű lapos rész. Ebben van  a magja. A levágott részekből vágjunk mangónként kb. hat kis szeletet, amiket válasszunk le  a héjáról. A végeredmény kb. 10-12 kis karéj lesz, ne vágjuk fel kisebbre!

3) A lapos részről faragjuk le  a mangót, ahogy sikerül.

4) A mangó szeletek s darabokat tegyük kb. 7-8 dl, vagy ahogy ellepi vízbe fel főni. Tegyünk a vízbe mangónként két-két evőkanál cukrot, s egy fűszerkosárkában vagy teafilterben tegyünk mellé 5-6 szegfűszeget, s 4-5 kisebb fahéj darabot. Én ánizst vagy csillagánizst is teszek bele picit.

5) A nagyobb szeletek jobb, ha nem főek szét, figyeljünk, mert kb. 10 perc s kész is. Azokat vegyük ki. Ha tányéronként több van, mint 2-3 darab, akkor vágjunk picire belőle s dobjuk vissza a főzővízbe.

6) Főzzük nagyon puhára s vegyük ki a fűszereket. Dobjunk bele csipetnyi sót is. Kóstoljuk meg, jó-e a cukor. A gyümölcs citrusos ízt ad, ezért én ebbe nem teszek citromot vagy lime-t. Botturmixszal
csináljunk szép egyenletes, homogén folyadékot.

7) Pici kurkumával adhatunk neki sárga színt, az ízét kis mennyiségben nem befolyásolja.

8) Aztán beleöntünk habverővel kevergetve 2 dl főzőtejszínt (min. 20%) és egyet rottyantunk rajta. Még pici szerecsendió, őrölve, reszelve mehet bele.

9) Kihűtjük s hűtőbe tesszük. (Ha nem lenne elég sűrű, akkor  a tejszínbe tehetünk keményítőt, ha meg túl sűrű lesz, pici tejjel befolyásolhatjuk.)

10) Amikor hideg, akkor a korábban kivett, benne főt mangószeletkékre rámerjük. S apróra vágott mentalevéllel jól megszórjuk, pici tejszínnel karikát húzunk rá, hogy szép legyen.

Akkor jó, ha evés közben a család aprókat morog hozzá, s "ez fagyi, jégkrém, jobb mint  a madártej" stb. kifejezések kelnek ajkaikról.

Másnapig hűtőben eláll.