Ma egy egyszerű étellel rukkolnék elő, ami viszont a férfiember svájci bicskája  a konyhában, ha sörözni  vágyó barátokkal akar eltölteni utána egy-két órát. Ti. ez az étel mindehhez igen alkalmas, s a sörök befogadásának igen jó s gazdag táptalajt biztosít. Amúgy nem nehéz, szinte magától megvan.

 


 

Ez a kevés észak-amerikai klasszikusok egyike, valószínűleg a déli ültetvények származéka, ezért néhány dolog nehezen lenne itthon beszerezhető (ha autentikusan készítenénk), de pótolható minden, kis jóakarattal. Azt mondják, bostoni sült bab karrierje úgy kezdődött, hogy amikor a függetlenségi háborút megelőző politikai konjunktúrában Boston a majdani USA legfontosabb városa lett, amikor egymást érték a teát kidobálók, majd az őrző-védő kft-ék, s hamarosan a tüntetők s ellentüntetők, akiket a képviselők hada követett, nos akkor az utcai
étkeztetés forradalma zajlott ott. S ennek gyümölcse az olcsó, laktató, déli rabszolga étel, aminek a egyszerű és felturbózott változatát is osztották, nagy tepsikből, rézkanállal, fatányérokba, gondolom egy adag volt vagy 8 cent. S egy kenyérrel, s egy sörrel együtt, akár 15 centet is elkértek :-))
(Egyébként Bostonban a gyarmati idők óta csináltak melaszos sült babot, ezért az amerikai szlengben Beantown / babvarosnak is nevezik. Ez azzal is összefügg, hogy Boston nagy szerepet játszott az amerikai rumgyártásban, ami ugye cukornádból készült, amit persze rabszolgák takarították be.)

Az én receptem egy turbó változat, az eredeti vega volt, szegény rabszolgáknak nem járt szalonna sem, kolbász sem :-)

Mi kell hozzá?

50 dkg vegyes szemes bab
1 ek. dijoni mustár
2 ek. karamellizált barnacukor (megpirítom a cukrot és kis vízzel
feloldom, amikor már sistergő barna) vagy ugyanennyi melasz
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
2 közepes sárgarépa
1 doboz olasz hámozott darabolt paradicsomkonzerv
10-15 dkg jó húsos kolozsvári szalonna vagy füstölt tarja
1 tk. worchester szósz
1 kk. cajun fűszerkeverék vagy csili por
1 ek. almaborecet
10 dkg chorizo típusú vagy csipőspaprikás magyar vastag kolbász felszelve
egy csokor petrezselyem
só-bors

Készítés:

1. A babot először kiválogatom, majd hideg vízben 6-8 órát áztatom. Majd többször is átmosom.
2. Friss vízzel (két ujjnyira ellepje) felteszem főni. Ha felforrt, lehalkítom alatta a tüzet és 45-60 percig főzöm (a bab idősségétől függ), addig amíg meg nem puhul. A babot leszűröm, a főzőlevet félreteszem (én teszek bele ilyenkor egy leveskockát feloldva s kiforralom vele!)
3. A sütőt előmelegítem kb. 180 °C-ra.
4. Cserépedényben vagy más hőálló edényben (jénai tál pl.) a babhoz keverem a hozzávalókat:
- a megpirított szalonnához adom a hagymát, megpárolom finoman, s a fokhagymát is mellé teszem, majd az olajos keverékkel bekeverem a babot.
- majd hozzá öntöm a paradicsomot, esetleg csak a felét-hámnegyedét, jöhet a kockára vágott sárgarépa is
- fűszerezem, mustározom stb., majd hozzá keverem a worchestert és a melaszpótlékot is, az ecettel

5. Az íznek úgy kell összeállnia, a sóval-borssal, hogy a pici csípősség, fanyarság mellett az édes-ecetes is jelen legyen, amit a cukrok karamellizálódása fog össze a sütési folyamatban!

6.  ...és végül felöntöm annyi főzőlével, hogy épp ellepje. Majd lefedem és kb. 1 1/2 -- 2 órán át sütöm (félóránként nézzük meg, nehogy a bab kiszáradjon, ha szükséges, adjunk hozzá még főzőlevet)

7. A végén keverjük bele a frissen vágott nagy csokor petrezselymet (ennek háromnegyedét!) és kakukkfüvet és tegyük rá a kolbászokat a majd fedetlenül további kb. negyed órát pirítsuk grillel vagy hőlégkeverővel, hogy a teteje megpiruljon. Kivesszük, deszkát teszünk
alá és kicsit megvárjuk míg hűl, s a maradék petrezselyemmel díszítjük.

(Mi pici juharfaszirupot is teszünk a karramellizált cukorba s azzal is felforraljuk, van aki mézzel teszi ezt. A lényeg a karamell íze, ha már melasz nincs kéznél.)
A végeredmény a sólet egy rokona, de a fűszerek miatt mégis teljesen más, mert édeskés, ecetes picit, s közben nagyon markáns, férfias étel. Mi hideg sörrel és jó fajta rozskenyérrel  esszük.

Jó étvágyat!