Most a hétvégén sóletbe vágtam a fejszémet. Maga a szó eredetileg a francia chaud lit-ból származik állítólag, ami meleg ágyat jelent, de a  jiddis tsholnt, vagy a cholent szó is eléggé hasonlít, vagy ez utóbbiak az előbbiekből jöttek? A francia kapcsolatra utal a dél-francia vidék híres babétele, a cassoulet, ami ugye babos egytálétel, lassan kemencébe, s kacsával stb.

Én alapvetően követtem a klasszikus készítést, csak néhány ponton módosítottam, szerintem nem hátrányára.
Filozófia

Alapvető tudomány, mivel a sólet 8s a francia név is erre utal) egy olyan zsidó étel, amivel "a szombaton nem gyújtunk tüzet és nem dolgozunk" szabályt próbálták összhangba hozni, az "enni pedig szombaton kellene a legfinomabbat" kívánalommal. Így maradt az, hogy találjunk ki olyan ételt, ami péntek este kész van, de lassan kihűlő tűzhelyben, kemencében, vagy éppen tollpaplanba meleg marad tűz nélkül is. S benne van minden finomság.

Hozzávalók

50 dkg vegyes bab
4 ek gersli
40 dkg marha nyak
1 db füstölt libamell
1 pár kolbász
2 vhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 l marha alaplé
4 db tojás
1 dl libazsír
fűszerek, só


Készítés

Én vaslábasban dolgoztam vastag aljúban. Ez legyen fedhető.


1) A marhát háromba vágva sós-boros lisztbe forgattam, s elősütöttem a libazsír háromnegyedében.

2) Az összevágott hagymákat megpirítottam a hús után maradt zsírban, majd a 24 órára beáztatott bab felét beletettem. Megszórtam a gerslivel. Sóztam (enyhén, mert a füstöltekben is van só!), borsoztam.

3) A félbevágott libasonkát, a húsokat és a kolbászt négybe vágva beletettem (ettől nem kóser már, de amúgy majdnem autentikus). Két evőkanál jó minőségű ketchupot tettem rá (vagy paradicsom szószt, de az ecete sem rossz bele a ketchupnak). 4 babérlevél és két kakukkfű ágacska jött rá.

4) Ráraktam a maradék babot is, elegyengettem. Megint só, és bors.

5) Csináltam a maradék libazsírból egy rövid rántást, pirospaprikával (pici erős paprika is ment bele), amit hígítottam hideg vízzel, s ezt az másfél decis piros löttyöt ráöntöttem.

6) Az egészet felöntöttem az alaplével, hogy ellepje teljesen.

Ezután a gázon fölmelegítettem, amikor forrt beraktam lefedve a 140 fokos sütőbe. Itt volt 3,5 órán keresztül, óránként megráztam. Az utolsó fél órára levettem a fedőt, s beindítottam a hőlégkeverőt. Ezzel pirult is  a teteje. Pár perc után fél pohár vizet tettem rá, s egyszer megráztam, körkörösen. A tojások, amiket baromira elmostunk, ekkor jönnek belesüllyesztve, nekik elég a 30 perc a végén.

A viszonylag alacsony hőmérsékletű sütés alapvető, ha lehet, próbáljátok ki 120 fokon és hat órát. nem kell félni, az alacsonyabb teljesítmény, kevesebb áramot is jelent, tehát 2 óra 220 fokon annyi mint 6 óra 120 fokon!


Tálalás

Kb. 20 perc pihentetés után minden tányérra tettem egy kanár sűrű babkulimászt, és mellé egy darab marha szeletet, egy szelet liba füstöltet és egy darab kolbászt, és néhány szelet benne főt tojást a tetejére. Újhagymával, paradicsommal díszítettem.

A leírt sólet kb. 6 sz személynek elég.

Jó hideg sörrel az igazi, még télen is!

Hajrá!

KK

ps. a környezetemben adok gerslit, mert van... :-))