fantasztikus előadások arról, megy-e a tudomány által a világ elébb
itt vannak az előadások
a korai magyar történelem kutatásának aktuális kérdései – JÖN!!!
bővebben
szabad információáramlás, tudománynépszerűsítés – aranykor vagy veszélyes játék?
az előadások és a vita

 

Tanulni jó. Furcsán hangzik? Rendben, ne nevezzük tanulásnak, mert nem sokan fognak hinni nekünk. Nevezzük fölfedezésnek, kalandozásnak, titokfejtésnek, kíváncsiskodásnak, elmélkedésnek, töprengésnek, rácsodálkozásnak, nyitottságnak, érdeklődésnek, az újdonságok keresésének, izgalmas szellemi kirándulásoknak, gondolkodásnak, az ismeretlen meghódításának, kreativitásnak, a műveltség fölhalmozásának és e tudás alkotó használatának. Nevezzük a világ megismerésének. Szóval tanulni jó – mert a világ érdekes. A tudomány érdekes. Az ellenőrzött, kipróbált módszerekkel létrehozott, rendszerben megmutatkozó tudás ezerszer érdekesebb, mint a kelekótya nézetek, a hasraütéssel kitalált "elméletek", fantazmagóriák.

Megpróbáljuk ezt megmutatni – ezért hívunk meg időről időre olyan kutatókat, akik birtokában vannak annak a tudásnak, amellyel reálisan értelmezhetik az életünket befolyásoló legfontosabb jelenségeket, válaszokat adhatnak sokakat foglalkoztató kérdésekre. Akik képesek hallgatóink – és a nagyközönség – számára is érthetően elmondani tudományos nézeteiket, ismertetni eredményeiket. Az előadások nagyobbik része sorozatokba rendeződik, ezek ugyanazt a tematikát járják körül sokféle megközelítéssel. 

Az Informatórium tanszékünk nagyon is valódi előadóterme, de a videóra vett előadásoknak köszönhetően virtuális egyetem mindazoknak, akik személyesen nem tudnak részt venni az előadásokon. Azokat, akik jelen szeretnének lenni e programokon, kérjük, kövessék a Körhinta oldalát a Facebookon, és látogassanak el minél gyakrabban valóságos programjainkat bemutató virtuális kávézónkba, Az Oduba!