Informatikus könyvtáros BA
alkalmazott informatika, adatbázisok, könyvtári informatika, kétféle specializáció
Mindenkit várunk!
Könyvtár- és információtudomány MA
intézményvezetői ismeretek, négyféle specializáció
Nem érdemes kihagyni!
Kulturális örökség tanulmányok MA
azoknak, akik nemcsak ismerni, de megismertetni is szeretnék a magyar kultúrát
Érdemes fölfedezni!
Fejlesztő irodalomterápia
azoknak, akik jobban szeretnék ismerni magukat és segíteni másoknak abban, hogy ők is jobban ismerjék magukat
szeretném megnézni
Művészet- és bábterápia
sokoldalúság, kreativitás, önismeret, önkifejezés, segítségnyújtás, érzékenység – sok gyakorlattal
ÚJ KÉPZÉS!
Régikönyves szakismeretek
könyvtörténet, régi nyomtatványok kezelése tudományos és szakkönyvtárakban dolgozóknak
Ínyenceknek
Humán információmenedzser
a jövő mágusai, akik eligazodnak az információtömegben, és tolmácsolnak a felhasználók és a fejlesztők között
ÚJ KÉPZÉS!

Tanszékünk egy alapképzést, két mesterképzést és két szakirányú továbbképzést gondoz. Az alapképzés és a két mesterképzés is végezhető nappali és levelező tagozaton, állami finanszírozású, illetve önköltséges rendszerben is. Az informatikus könyvtáros alapképzést a BTK más alapszakjain tanulók részismereti (minor) képzésként is fölvehetik, és jelentkezhetnek a BA két specializációjára is.

Az Informatikus könyvtáros BA-n két specializációból választhatnak a hallgatók, a Könyvtár- és információtudomány mesterképzésen négyből. A szegedi informatikus könyvtáros képzés évek óta az ország vezető szakmai képzésének minősül. Hallgatóink mindkét képzési szinten lényegében azonnal a diplomaszerzés után munkát találnak szakmájukban (szakkönyvtárakban, tudományos és közgyűjteményekben, informatikai cégeknél, önkormányzatoknál stb.), sokukat már a képzés befejezése előtt alkalmazzák. Az informatikus könyvtáros BA képzésről saját könyvtár- és információtudományi mesterképzésünkre jelentkeznek a legtöbben. A mesterképzés elvégzése feltétele a szakkönyvtárak, -gyűjtemények vezetői, középvezetői pozícióinak betöltéséhez.

informatikus könyvtáros BA könyvtár- és információtudomány MA
iskolai és gyermekkönyvtáros tartalomszolgáltató biblioterápia régi nyomtatványok tartalomfejlesztő menedzser tudománymetria

 

A szegedi Kulturális örökség tanulmányok mesterképzés 2020-ban jelentősen megújult annak érdekében, hogy hallgatóink minél széleskörűbb és megalapozottabb ismeretekkel reprezentálhassák a magyar kultúrát, s minél naprakészebben kövessük a munkaerőpiaci igényeket. Úgy alakítottuk át a képzést, hogy a legjobban szolgáljuk vele azokat, akik a magyar kultúrát szeretnék külföldieknek közvetíteni s egyben azokat is, akik külföldről szeretnék jobban megismerni a magyar kultúrát – ők Erasmus-kurzusként választhatnak a magyar kultúrát átfogóan bemutató kurzusaink közül. A mesterképzésre bármely bölcsész, illetve társadalomtudományi (beleértve a jogi és gazdasági karon szerzett alapvégzettséget) alapdiplomával jelentkezhetnek a hallgatók.

Szakirányú továbbképzéseinkre azokat várjuk, akik már rendelkeznek más diplomával, és szeretnének intenzív képzésben elmélyülni a régi nyomtatványok kezelésében; várjuk azokat is, akik irodalomterápiás módszerekkel, illetve a művészet- és bábterápia segítségével szeretnének közösséget építeni iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban, vagy ezzel szeretnék kiegészíteni szociális munkájukat. Akik pedig abban szeretnének segíteni a informatikai cégeknek és a felhasználóknak, hogy megértsék egymást, hogy hatékonyan tudjanak olyan adatbázisokat és applikációkat fejleszteni, amelyekkel a megrendelő is elégedett lesz, s hogy az információtömegben segítsék az eligazodást, a humán információmenedzser képzést javasoljuk.