Ami körül keringünk: Kiss Noémi A bálna és a srác című meséskönyve

Kiss Noémi (1974, Gödöllő) író, műfordító, kritikus, az irodalomtudomány doktora. Az ME BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára. 2003-ben jelent meg esszékötete Tájgyakorlatok címmel, valamint Celan-tanulmánykötete. Első elbeszéléskötete 2006-ban látott napvilágott Trans címmel a Magvetőnél, legutóbbi novelláskötete, a Balaton pedig 2021-ben. A német nyelven megjelenő könyveit Németországban is díjazták. Számos tudományos kutatói ösztöndíjat nyert, 2000-ben MAB Tudományos díjat, 2004-ben Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat, 2013-ban Zürich Város    Ösztöndíjat kapott. Gyerekkönyveit a Pagony Kiadó gondozza. Társadalomkritikus szövegeket ír, rendszeresen publikál, vitázik, kiáll a női jogokért. Többször oktatott íróiskolában.

(Fotó: Szilágyi Lenke)

A bálna és a srác – Molnár Jacqueline illusztrációival
(Budapest, Pagony, 2021)

„Ki ismerte a fiút, aki olyan picinek született, mint egy légy?" – így kezdődik a történet a Srácról, aki a messzi északon élt, kisebb volt, mint a többiek, nem szerette, ha Cérnának hívják, és egy napon elege lett abból, hogy mindenki csúfolja. Az apró, ám bátor fiúról, aki elhatározta, hogy világgá megy. De ugyanannyira szól a történet a cserfes, kicsit duci kislányról, Lídáról is, na meg arról, hogyan kötöttek barátságot egy csapdába esett fókával, egy törött szárnyú kormoránnal, a világ legszelídebb bálnájával, vagy hogy miként esett Lída az óriások fogságába, és hogyan próbálta kiszabadítani őt Cérna…
Kiss Noémi varázslatos regénye a barátságról, a bátorságról, a menekülésről és a szabadságról mesél. Molnár Jacqueline pedig gyönyörű illusztrációkat készített hozzá.

Kiss Noémi beszélgetőtársa: Vinczellér Katalin.

Vinczellér Katalin magyar-média szakos gimnáziumi tanár. AZ ELTE BTK-n végzett magyar és összehasonlító irodalomtörténet szakon, majd médiatanári képesítést is szerzett. Emellett a Pagony /Tilos az Á könyvek kiadónak is dolgozik, és a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökségi tagja. A HUBBY tevékenységei közül számára az egyik legfontosabb vonulat a kortárs szerzők és diákok, pedagógusok találkozásainak, beszélgetéseinek megszervezése, hiszen véleménye szerint ez a lehető leghatékonyabban juttatja el az irodalom izgalmát, élményszerűségét diákok széles köréhez.

(Fotó: HUBBY)

Az irodalomterápiás foglalkozást Ughy Szabina tartja. Ughy Szabina (1985, Ajka) Bella István-díjas költő, prózaíró, újságíró, a Móra Kiadó szerkesztője, mesemondó és irodalomterapeuta, a Könyv-Tükör önismereti műhely vezetője. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett diplomát, a kétezres évek közepétől kezdve publikál a legkülönfélébb folyóiratokban. Két verseskötete mellett A graánátalma íze című regénye jelent meg, és Bach Máté fotóssal együtt publikálták A pesti nő című blogot. 2013-ban Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat kapott.

(Fotó: Facebook)

„Az Óriás az asztalnál ülve szipogott és krákogott, közben türelmetlenül lapozgatott egy újságot.
– Drágám, hol a vacsorám?! Éhes vagyok, annyit gyalogoltam! Tüsténkedj, kicsim! Bocs, nagyom! Nagyságám! Óriásdarabellám! Édesem, éhezem!
Óriásné imádott konyhatündérkedni. Tudta, hogy szereti őt a férje. Ő volt a legnagyobb, legvastagabb és ezért a legszebb óriásnő a vidéken, amikor régen megkérte a kezét. Aztán kiderült, hogy az óriás a hasát is szereti. Nem is tudta, melyiket imádja jobban – őt vagy a vacsoráját?”

(részlet a könyvből)

 

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod