Ami körül keringünk: Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című mesekönyve

Elekes Dóra (Budapest) Csáth Géza-díjas író, költő, műfordító és szerkesztő, aki „íróként bátran, elsöprő humorral áll bele olyan témákba, mint a szülő alkoholizmusa gyermeki szemszögből vagy a felnőtté válás folyamatának izgalmas, nehéz fázisai.” Eddig három gyerekkönyve jelent meg: 2014-ben a Tündi és Samu, 2015-ben Az Év Gyerekkönyve-díjas A muter meg a dzsinnek, valamint 2016-ban a Dettikéről és más istenekről, melyért a HUBBY Az Év Gyerekkönyv Írója díjjal jutalmazta  a szerzőt 2017-ben. Elekes Dóra Agatha Christie-től Martin Amisen át Kiplingig rengeteg író könyvét ültette át magyar nyelvre. 2010-ben Az Év Fordítója Díjat Greskovits Edével ketten kapták Rudyard Kipling meséinek fordításáért. A muter meg a dzsinnek felkerült a White Ravens 2016-os listájára.

(Fotó: Fazekas István, HVG)

A muter meg a dzsinnek – Kun Fruzsina illusztrációival
(Budapest, Csimota, 2015)

„Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek?
A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra. Elekes Dóra írása szépirodalmi eszközökkel mutatja be egy alkoholista anyával élő kislány mindennapjait. A történet megrázó és felkavaró. Magyarországon sok ezer gyerek nő fel így, mégis évtizedek óta bagatellizáljuk a probléma jelentőségét. A kiskamasz látószögéből megírt történet sokakat hozzásegíthet a jelenség józanabb megítéléséhez.”
(dr. Szemelyácz János addiktológus-pszichoterapeuta)

Elekes Nóra beszélgetőtársa: Borbáth Péter. Borbáth Péter (1980) író, műfordító, szerkesztő és túravezető. A Csimota Kiadónál jelentek meg eddigi mesekönyvei: 2015-ben a Sündör és Niru: Sündör nyomában, 2019-ben pedig a Sündör és Niru: Együtt a Pörkeföldre. A Fiatal Írók Szövetsége könyvsorozatának egyik szerkesztője főként Latin-Amerikába visz utakat. Legutóbbi fordítása, Afonso Cruztól az Időtlen napló, 2020-ban jelent meg a Csimotánál.

(Fotó: stepmotions.hu)

Az irodalomterápiás foglalkozást Csirke Kata tartja. Csirke Kata dolgozott könyvtárosként, jelenleg addiktológiai konzultáns, a FESZGYI Felépülő Szenvedélybetegek Nappali Intézményének terápiás munkatársa, női szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal foglalkozó biblioterapeuta. A PTE Biblioterápia szakirányú továbbképzésen végzett, 2019-ben tartotta első, nőknek szóló, önismereti jellegű irodalomterápiás csoportfoglalkozását az Írisz Szenvedélybetegek Nappali Ellátásának intézményében.

(Fotó: Magyar Irodalomterápiás Társaság)

 „Elrabolták a dzsinnek a mutert.[…]Amikor hazaérek, már sötét van, a muter meg felébredt, és nézi a tévét a konyhában. Már kiszállt belőle az idődzsinn, és most szomorú, mert hiányzik neki: olyan jó volt nekik együtt. Ezért egy kicsit irigylem, mert nekem is vannak barátaim, akikkel jó együtt, de azért nem olyan nagyon jó, hogy például szomorú legyek, ha nincsenek ott.”

(Részlet A muter meg a dzsinnek című könyvből) 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod