Ami körül keringünk: Tóbiás Krisztián A Mikulás rakétája című verseskötete

Tóbiás Krisztián (1978, Csóka, Szerbia) Sinkó Ervin- és Kortárs-díjas vajdasági magyar költő, műfordító, szerkesztő. Az újvidéki Képes Ifjúság című ifjúsági folyóirat rovatszerkesztője, illetve vajdasági közéleti lapok tudósítója volt. 2001 óta Magyarországon él. 2006-ban jelent meg első önálló verseskötete. 2008 és 2011 között a veszprémi Ex Symposion folyóirat tördelője és grafikai szerkesztője, majd felelős szerkesztője. 2015-től jelenleg is a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője. A Sava Babić műfordítói díj alapító tagja. 2014-től a Balatonfüred Város önkormányzata, illetve a Tempevölgy által szervezett művészeti rendezvények és konferenciák szakmai szervezője, illetve a Balatonfüred Városért Közalapítvány pályázati és könyvkiadási referense. 2016-tól a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapitvány kuratóriumának tagja. 2022-ben vette át a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést.

(Fotó: Czimbal Gyula)

A Mikulás rakétája – Turi Lilla rajzaival
(Budapest, Fiatal Írók Szövetsége, 2020)

Hamisítatlan vajdasági táj, háború és háború, egy ország leépülésének éles pillanatképei, szertefoszló jugoszláv álom. Ha a felsorolt összetevők közül bármelyikkel találkozott már az olvasó korábbi irodalmi kalandozásai során, akkor otthonosan fog mozogni Tóbiás Krisztián legújabb verseskötetében is. A Mikulás rakétája tulajdonképpen egy hosszúvers – hömpölygő, meditatív szövegfolyam, amely minden porcikájában él, folyamatosan pulzál, a másodperc tört részéig sem hagyja lankadni a figyelmet, játszik velünk, bevisz a csalitosba, hogy azután még ha akarnánk, sem tudnánk kijönni belőle. És már a kezdetektől világos számunkra, mi ennek az írásművészetnek a tétje: megérteni a múltat, a helyére rakni egy felrobbant világ tégláit, helyrekalapálni a múlt horpadásait. Persze felvetődhet a kérdés, hogy mi ennek értelme? A könyv a következő választ adja: „ha a mennybe / a csillagok közé akarunk menni / óhatatlan / kivédhetetlen / mindig van mit helyrekalapálni”. A hajdani egész rekonstruálásának, a múlt homályába vesző gyermekkor újrateremtésének egy rendkívül tehetséges grafikus, Turi Lilla adott színeket és formát.

Tóbiás Krisztián beszélgetőtársa: Lapis József. Lapis József (1981, Sárospatak) költő, kritikus, szerkesztő, irodalomtörténész. Tanulmányait Debrecenben végezte, hosszú ideig ott is élt. Jelenleg a Sárospataki Református Teológiai Akadémia könyvtárosa. A Prae és az Alföld folyóiratok szerkesztője. Elsősorban modern és kortárs magyar irodalommal, gyerekirodalommal kapcsolatos tanulmányokat, recenziókat publikál. Legutóbbi könyve, a Líra 2.0. – Közelítések a kortárs magyar költészethez 2014-ben jelent meg a Prae Kiadónál. 2015-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban részesült.

 (Fotó: Valuska Gábor, Litera)

Az irodalomterápiás foglalkozást Király Hajnal tartja. Király Hajnal erdélyi származású filmesztéta, biblioterapeuta 2007-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE BTK-n adaptációelméletből. 2012 és 2014 között a Lisszaboni Egyetemen posztdoktor. Újabban a kelet-európai filmek intermedialitásával, a kortárs magyar és román film komparatív kulturális értelmezésével, valamint a művészfilmek terápiás alkalmazásával foglalkozik. A PTE-s képzés után 2017-ben lett okleveles biblioterapeuta. Szegeden felnőtt vegyes csoportokat vezet a Bibliotéka Egyesületnél, főként veszteség, kapcsolati és kötődési nehézségek, illetve társadalmi érzékenyítés témában. Foglalkozásain irodalmat és filmrészleteket egyaránt használ. A szegedi Léleklépő Alapitvány Létra – egy projekt a gyermekekért programjában tart segitő foglalkozásokat gyerekeknek és kamaszoknak. A Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének Fejlesztő irodalomterápia szakirányú továbbképzésének óraadó tanára.

(Fotó: Magyar Irodalomterápiás Társaság)

„[…] a szomszédunk apja ács
télen szánkót készít
nyáron rollert
csakúgy mint gagarin apja
bár ez utóbbi
lehet hogy azóta már
templomnyi
rakétakilövőket ácsol
magas tornyokat
a végtelen tajgán
harangoznak benne a rakétafúvókák
a szomszédunk
csak nézi az ördögszekereket
nézi hogy gurulnak
hogy repülnek
hogy válnak súlytalanná
a csillagváros körüli légüres térben
nézi a falu szélén
és mikor megszólal
a templomharang
nagyot kiált
az ácsok fiai mind
de mind a mennybe mennek.”


(részlet A Mikulás rakétájából)

 

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod