Ami körül keringünk: Marék Veronika A kockásfülű nyúl című mesekönyvei

Marék Veronika (1937, Budapest) Janikovszky- és József Attila-díjas, szabadfoglalkozású író és grafikus, mesekönyveit maga írja és rajzolja. Rádió- és tv-játékokat, rajzfilmsorozatot, bábjátékokat is ír. Tizenhét évesen rajzolta meg első mesekönyvét, ami 1956-ban meg is jelent. Bábszínészi oklevelet szerzett, de az ELTE magyar szakán is diplomázott. 1965-ben jelent meg Japánban a Laci és az oroszlán, a könyv példányszáma jelenleg a félmillió felé közelít. Marék Veronika Japánt szinte a második hazájának tekinti, hiszen 21 könyve jelent meg Tokióban. Két gyerekújság, a Dörmögő Dömötör és a Kisdobos külső munkatársaként is dolgozott. 1974 és 1976 között írta meg a Magyar Televízió megrendelésére A kockásfülű nyúl című nagysikerű rajzfimsorozat 26 epizódjának forgatókönyét, amelyet a Pannónia filmgyár megfilmesített Richly Zsolt rajzaival és rendezésében. Sok generáció nőtt már fel a meséin, figuráin. Boribon, Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, a Csúnya kislány, Laci és az oroszlán, a Kockásfülű nyúl a legközelebbi, legbensőségesebb ismerőseink.


(Fotó: Kaunitz Tamás)

A kockásfülű nyúl Richly Zsolt rajzaival
(Budapest, Vivandra, 2020)

A legendás rajzfilmsorozat történetei elevenednek meg a képregényszerű mesekönyvben.
„Születhet-e mese a nagyváros kellős közepén? Ott ahol az utcák medrében autórajok cikáznak, ahol millió kockaszemével bután néz maga elé millió kockaház? Elűzi a rejtőzködő mesét a benzingőz, az átható fény és a bömbölő televíziók hangja?
Csakhogy ahol gyerekek vannak, ott megbújik a mese is. Ez a mese egy öreg bőröndben lakik, a bőrönd egy limlomos kamrában, a kamra egy toronyház tetején, ott, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog.
Szóval kinyílik a bőrönd és kilép belőle a mese, vagyis a kockásfülű nyúl. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, mit is csinálnak a barátai: Kriszta, a feketesörényű, vadóc kislány, Menyus, az álmodozó művészlélek, Kistöfi, aki kicsi és buta, valamint Mozdony, aki nagy és erőszakos. Persze mindig történik velük valami, mindig akad zűrzavar, gubanc, kicsordult könnycsepp - úgyhogy segíteni kell, most, rögtön, azonnal!”

Marék Veronika beszélgetőtársa: Dávid Ádám. Dávid Ádám (1985, Budapest) író, szerkesztő, műfordító. A Millenium expressz-trilógia szerzője gyerekeknek és kamaszoknak szóló regényeket, képregényeket, meséket, verseket, drámákat ír. Angol és német nyelvből fordít. A Móra Könyvkiadó munkatársaként többek között Marék Veronika könyveit is szerkesztette, valamint Lázár Ervin munkásságát gondozta. A Virág utcai focibajnokság című első ifjúsági regénye magyar irodalomból harmadik és negyedik osztályban is tananyag lett. A könyvből készült tízrészes rádiójátékot a Kossuth Rádión sugározták 2017-ben. Rabtársak a Gulagon címmel írt képregénye százezer középiskoláshoz jutott  el és Alfabéta-díjra jelölték. Az utóbbi években két gyerekdarabját mutatták be, és további három drámát írt. 

(Fotó: Facebook)

Az irodalomterápiás foglalkozást Király Hajnal tartja. Király Hajnal erdélyi származású filmesztéta, biblioterapeuta 2007-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE BTK-n adaptációelméletből. 2012 és 2014 között a Lisszaboni Egyetemen volt posztdoktor. Újabban a kelet-európai filmek intermedialitásával, a kortárs magyar és román film komparatív kulturális értelmezésével, valamint a művészfilmek terápiás alkalmazásával foglalkozik. A PTE-s képzés után 2017-ben lett okleveles biblioterapeuta. Szegeden felnőtt vegyes csoportokat vezet a Bibliotéka Egyesületnél, főként veszteség, kapcsolati és kötődési nehézségek, illetve társadalmi érzékenyítés témában. Foglalkozásain irodalmat és filmrészleteket egyaránt használ. A szegedi Léleklépő Alapitvány Létra – egy projekt a gyermekekért programjában tart segitő foglalkozásokat gyerekeknek és kamaszoknak. A Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének Fejlesztő irodalomterápia szakirányú továbbképzésének óraadó tanára.

(Fotó: Magyar Irodalomterápiás Társaság)

 

„A mese az van, valahol a levegőben, csak el kell kapnom a csücskét és húzni lefelé, s ha már megvan, akkor le kell írnom.” (Marék Veronika)

 

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod