Ami körül keringünk: Kiss Ottó A bátyám öccse című verseskötete

Kiss Ottó (1963, Battonya) József Attila- és Artisjus-díjas magyar költő, író. Gyulán él. 1993-ban a József Attila Tudományegyetemen szerzett újságíró végzettséget. 1992 és 1997 között a Gyulai Hírlap szerkesztője volt. 2000-ben a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanári diplomát kapott. 1997 és 2000 között a Békés Megyei Nap újságírója volt. 2000-től a békéscsabai Bárka című folyóirat munkatársa. Szépirodalmat 1996 óta publikál rendszeresen. Első gyerekkönyve 2002-ben jelent meg Csillagszedő Márió címmel, mely rögtön elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat. Azóta is több, felnőtteknek és gyerekeknek szóló könyvet publikált. Néhány munkáját feldolgozták CD-n, hangkazettán, DVD-n, hangoskönyvben, színházban, bábszínházban, tévéfilmen. A bátyám öccse című kötetéért 2021-ben a HUBBY Az Év Gyerekkönyv Írója díjjal tüntették ki.

(Fotó: Szépírók Társasága)

A bátyám öccse – Baranyai (b) András illusztrációival<
(Budapest, Pozsonyi Pagony, 2020)

Két testvér, akikben minden kis- és nagy gyerek magára ismer. Öt történet, csupa lelki finomság, gyerek­ fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens poénok. Akárcsak Baranyai (b) András rajzain.

„Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak. Hát ilyen ez a Kiss Ottó. Több szinten, hajszálpontosan hat.” Szél Dávid pszichológus így ajánlja neked.

Ayhan Gökhan (1986, Budapest) Jackovics-díjas magyar költő, szerkesztő, kritikus. Zuglóban él. Apai ágon török, anyai ágon cigány származású. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar szakán végzett. Legutóbbi kötete, a János és János 2013-ban jelent meg a Kalligram Kiadónál. 2015-ben kezdett el gyerekirodalommal foglalkozni, amikor megalapította az Üveghegy című gyerekirodalmi portált Lackfi János fővédnöksége alatt. Meséi folyóiratokban és antológiákban szerepeltek. A Petőfi Kulturális Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalom Centrumának szerkesztője. Van egy Odüsszeusz nevű, rózsaszín törpemalaca. 

(Fotó: Kalligram Kiadó)

Az irodalomterápiás foglalkozást Bolemant Lilla tartja. Bolemant Lilla (1964, Érsekújvár, Szlovákia) szlovákiai magyar szerkesztő, irodalomkutató, a Phoenix PT feminista civil szervezet alapító tagja, női szerzők könyvkiadásával is foglalkozik. Kutatási területe a magyar irodalom női irodalmi hagyománya, civil tevékenysége során nemi esélyegyenlőség és egyenrangúság témakörében szervez beszélgetéseket, szakmai képzéseket, konferenciát. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán tanít. A Szlovákiai Szakfordítók Társaságának tagja, szépirodalmi és szakszövegek fordításával is foglalkozik. 2021-ben szerezte meg a biblioterapeuta végzettséget a pécsi képzésen, azóta tart irodalomterápiás foglalkozásokat nőknek női témákban, illetve általános iskolás gyerekeknek.

 

„A  bátyámnak van egy öccse,
aki sajnos pont én vagyok.,
Ez önmagában is elég nagy baj,
de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad.”


(részlet Kiss Ottó Legó című verséből)

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod