Ami körül keringünk: Milbacher Róber Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet  című mesekönyve

Milbacher Róbert (1971, Kaposvár) Margó-díjas író, irodalomtörténész. Tanulmányait az egykori JATE (ma SZTE) magyar-történelem szakán végezte. Itt doktorált 1999-ben XIX. századi magyar irodalomból. Azóta is a korszak kutatója. Négy könyve jelent meg a témában, többek között az irodalmi népiesség akkulturációs kérdéseiről vagy Arany Jánosról mint kulturális konstrukcióról. A Legendahántás című könyve 50+1 magyar irodalmi tévhitről rántja le a leplet. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem tanára, egy Pécshez közeli, mecseki faluban él. A Szűz Mária jegyese című regényét a Léleknyavalyák és Az angyali üdvözlet követte, melyeket a Magvető Kiadónál publikált. Gyerekkönyveit a Csimota Kiadó adja ki, ezek a Tátiti Tibike… és A nagy kanizsár összeesküvés.

(Fotó: Jelenkor)

Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet – Baranyai (b) András illusztrációival
(Budapest, Csimota, 2021)

Sutyorka község postahivatalában éli mindennapjait Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. A napjaik meglehetősen eseménytelenül telnek. Nyugalmukat Regenyei Réka, a község hivatalos madárfelelőse szakítja meg, aki egyik napon döbbenten tapasztalja, hogy reggelre az összes madár eltűnt a környékről. A két barát azonnal Réka segítségére siet. A nyomozás során kiderül, hogy Szent Gérce király szobra is eltűnt, és a gyanú egyre inkább az Enyveskezű Útonállókra terelődik. Kalandos útjukról, Tibike egyre színesedő és egyre végeérhetetlenebbnek tűnő részletekkel számol be a nagyvilágnak, így adva át tetteik hírét az örökkévalóságnak…

Milbacher Róbert beszélgetőtársa: Neszlár Sándor. Neszlár Sándor (1980, Sátoraljaújhely) író, szerkesztő, 2010 óta a Csimota Kiadó munkatársa. A KGRE BTK magyar nyelv és irodalom szakán végzett, majd az ELTE BTK Magyar Reneszánsz PhD-programon volt doktorandusz. A Megálló Csoport Alapítványnál tanított. 2010-ben MASZRE alkotói ösztöndíjat, 2013-ban Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat kapott. 2014-től két ciluson át a Móricz-ösztöndíj kuratóriumi tagja. 2017 óta a FISZ felügyelő-bizottsági tagja. Négy prózakötete jelent meg, legutóbbi könyve az Egy ács nevelt fiának lenni, 2018-ban a Magvető Kiadónál publikálta. 2021-ben Élt egyszer egy Olvasó néven irodalmi őodcastot indított Mészáros Márton irodalomtörténésszel.

(Fotó: Valuska Gábor)

A kreatív írásműhelyt Csontos Erika tartja. Csontos Erika író, újságíró, a Magyar Narancs kulturális programajánlójának szerkesztője volt, a Láthatatlan Kollégiumban kulturális szervező, a Bródy Sándor Irodalmi Alapítvány kuratórium tagja, az Alibi hat hónapra irodalmi antológia egyik szerkesztője volt. Az Ébredések Alapítvány önkéntese, később munkatársa lett. 2017-től tart kreatív írás kurzusokat a Feldmár Intézetnél. Számos irodalom- és színikritikát publikált, készített életmű-interjúkat írókkal, valamint pszichológiai/pszichiátriai tárgyú mélyinterjúkat. Írt egy dramolettet is, A dohányfüst ártalmasságáról, amelyet Bíró Kriszta előadott a Nyitott Műhelyben. A NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezéstől Antistigma Életmű-díjat kapott. 2019-ben a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület szervezésében, az Oxford Mindfulness Centre oktatóinak vezetésével sikeresen elvégezte az MBCT-kurzust, tanári oklevelet szerzett.

(Fotó: Oláh Gergely Máté)

„És akkor gondolta ki azt a bizonyos nagyon merészet. Odaült a távírómasinája mellé, ujját a régen használt távírógombra helyezte, amely leheletnyit talán még be is porosodott a régen használtság miatt, és belekopogta a nagy üres semmibe a kérdést, ami már régóta nem hagyta nyugodni:

t u d j a e v a l a k i s t o p h o g y m i e r t v o l t a k s z o m o r u u a k a s t o p a z o o z l a a b g o m b a a k s t o p”

(részlet a könyvből)

 

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod