Ami körül keringünk: Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém című könyve

Dániel András (1966, Budapest) sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján. Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelent meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Egyedi, különleges humorú meséket ír. Olyanokat, amelyek a gyerekek mellett a szüleiket is megszólítják. 2012 óta sorra jelennek meg gyerekkönyvei, amelyeket általában egyszemélyben ír és illusztrál. Igazán ismertté a Kufli-sorozat tette, amelyből rajzfilm-sorozat is készült. A Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv-díjat, a Mit keresett Jakab az ágy alatt HUBBY Év Gyerekkönyve-díjat kapott.

(Fotó: Színház)

Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)
(Budapest, Pagony, 2013)

Kicsibácsi és Kicsinéni egy dióban lakik, és van egy bádognyuluk, az Imikém. Őt kalitkában tartják, mint egy madarat, de ez csak egy a furcsaságaik közül. Hiszen Kicsibácsi újra feltalálja a Holdat, Kicsinéni pedig mindig mindenből csak egyetlen egy darabot vesz a közértben. Kicsibácsinak van egy óriási, ici-picire összehajtható létrája, Kicsinéni pedig megfigyeli, hogyan lesz Kicsibácsi átlátszó. Vigyáznak egymásra és hazavárják egymást a kicsi kalandokból. Aztán néha felkapja a diót a szél, és arrébb fújja.

Dániel András beszélgetőtársa: Kollár Árpád. Kollár Árpád (1980, Zenta, Szerbia) Sziveri- és József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomszervező, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület igazgatója. Szegeden él. Tanulmányait az SZTE BTK-n végezte magyar és szociológia szakon. 2006 és 2009 között doktori tanulmányokat folytatott. 2011 és 2016 között a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2011-től a Nemzeti Kulturális Alap Folyóiratkiadás Kollégiumának kurátora, 2012-től a Tiszatáj Online folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője. Szerb és horvát költészetet, prózát fordít. Gyerekkönyveit a Csimota Kiadó adja ki. Legutóbbi mesekönyve, A Völgy, írta Tárkony 2016-ban jelent meg. Jelenleg első ifjúsági regényén dolgozik.

(Fotó: Bach Máté)

Az irodalomterápiás foglalkozást Jakobovits Kitti tartja. Jakobovits Kitti pszichológus és irodalomterapeuta. 2019-ben végzett az ELTE pszichológia szakán, valamint a PTE biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén. Gyakorlati tapasztalatait a Lelki Egészségvédő Alapítványnál, a Helperek Önkéntes Egyesületében, és számos, önállóan vezetett irodalomterápiás csoportfolyamat, valamint egyéni esetvezetés során szerezte. Leginkább huszas-harmincas éveikben járó fiataloknak és középiskolásoknak, egyetemistáknak tart foglalkozásokat útkeresés témában. 2020 óta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. 2021-ben jelent meg Irodalomterápia című könyve a Kulcslyuk Kiadónál.

(Fotó: jakobovitskitti.hu)

 

„Kicsibácsinak van egy semmitlátós szemüvege. Na, azt felveszi néha, amikor már nagyon elege van a sok látnivalóból. Leül a foteljébe, orrára teszi a szemüveget, és egy darabig nézi vele a semmit. Ilyenkor pihen.” 

(részlet a Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém című kötetből)

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod