Ami körül keringünk: Tolnai Ottó Elefántpuszi című verseskötete

Tolnai Ottó (1940, Magyarkanizsa, Szerbia) Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, esszéíró, műfordító, a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának tagja. A vajdasági magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb alakja. 1956-tól publikál (rövid)prózát, 1960-tól verseket. A legendás Új Symposion folyóirat szerkesztője, 1969 és 1972 között főszerkesztője. A cenzúra, vádemelés, bírósági ítélet következtében kellett lemondania a lap vezetéséről. 1974 és 1994 között az Újvidéki Rádió művelődési műsorainak szerkesztője, képzőművészeti kritikusa. 1966-tól 1990-ig a Jugoszláv Írószövetség tagja. A szövetségnek, amely az államalakulattal egyidőben felbomlott, ő volt utolsó elnöke. 1992-től 2004-ig a Veszprémben megjelenő Ex Symposion folyóirat főszerkesztője, jelenleg szerkesztőségi elnöke. 1994-től Palicson él. Legutóbbi könyve a Szeméremékszerek című trilógiájának második kötete, Az úr pantallója a Jelenkor-Libri Kiadónál jelent meg 2021-ben.

(Fotó: Valuska Gábor, Litera)

Elefántpuszi (Versek koravén gyerekeknek) – Maurits Ferenc rajzaival
(Újvidék, Forum, 1982)

„A gyermekhangra íródó költemények minden játékosságuk mellett is képesek hordozni a legnagyobb tragédiákat, a kiszolgáltatottság, fenyegetettség léttapasztalatát, és – az összeolvadó nézőpontoknak köszönhetően – föloldani mindezt felnőtt és gyermek kölcsönös egymásra utaltságában, végső azonosságában. Sőt a gyermekhang mímelt és/vagy valós naivitása révén ellenpontozott felnőtt-világ még inkább lelepleződik, megmutatkozik abszurditása, veszélyessége.” (Mikola Gyöngyi)

Tolnai Ottó beszélgetőtársa: Bencsik Orsolya. (1985, Topolya, Szerbia) Sziveri-díjas és Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjas író, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa. 2011 és 2015 között a szabadkai Symposion folyóiratot szerkesztette. 2018-ban szerzett PhD-fokozatot az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában, disszertációjában az identitáskonstruálódás és hontalanság problémáját vizsgálta Juhász Erzsébet, Végel László és Tolnai Ottó műveiben. 2000-ben kezdett el verseket írni, prózát 2009 óta ír. Legutóbbi kötete 2016-ban jelent meg a Forum és a Magvető Kiadó közös gondozásában Több élet címmel. Gyerek- és ifjúsági irodalommal, valamint irodalomterápiával kapcsolatos tárgyakat 2020 óta tanít az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékén.

Berényi Emőke (1986, Szabadka, Szerbia) irodalomtörténész, kritikus, az újvidéki Híd folyóirat főszerkesztője. A Fiatal Írók Szövetségének vajdasági koordinátoraként az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat organizátora. Az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje jelenleg a PTE biblioterápia szakirányú továbbképzésen végzős hallgató. Első biblioterápiás csoportja, az Anyacsavar, kisgyermekes anyukáknak nyújt az irodalomterápia eszközeivel biztonságos és befogadó közeget Szabadkán.

(Fotó: Varga Zsuzsanna)

Tolnai Ottó: Gyerekverskeltető gépek

hurrá
elmarad a magyaróra
jönnek a gyerekvers-költő bácsik
jönnek a gyerekvers-költő nénik
hurrá
jönnek
én is régóta gondolkodom már azon
jó lenne feltalálni
egy gyerekverskeltető gépet
s várni
várni mi kel ki a kolumbusztojásból
hurrá
elmarad a magyaróra
jönnek a gyerekverskeltető gépek
hurrá
jönnek
jönnek szépen megolajozva
hónuk alatt egy-egy koksztojással
hónuk alatt egy-egy írott koksztojással
hurrá
jönnek

 

 

Programjaink

programsorozatok, egyedi rendezvények, tanulmányi versenyek

Bolygó bogozó

soksoksoksok (még több is) neves íróval, költővel, irodalomterapeutával

a program

Janikovszky emlékverseny

Janikovszky emlékverseny – az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar írónő tiszteletére

itt nyílik

Időfutár-találkozó

időfutárok a Karuzel Klubban – találkozó a népszerű sorozat szerzőivel

itt találod